Na dno sil a na vrchol tisícovky: Běžci budou v dubnu zdolávat Ještěd

Fanoušci běhání budou znovu zdolávat Ještěd. Ne teď v zimě, ale až 15. dubna. Přípravy na druhý ročník akce ovšem pomalu vrcholí. Libereckou dominantu se vydají zdolat vyznavači skyrace.

Pro některé to bude výzva, aby začali běhat a hýbat se, pro ty to bude náročné, ale pro sportovce to bude rychlý závod...

„Na Ještědu se bude běhat v rámci skyrunningové série. Závod je zhruba 25 kilometrů a 1600 metrů převýšení. Letos to bude druhý ročník, loni se nám to moc povedlo, bylo asi 500 běžců,“ říká za organizátory Jan Dušánek. Letos očekává podobnou účast. Na startu se objeví celá česká špička. A s ní řada amatérských běžců, kteří si prověří své schopnosti. Z toho vyplývá, pro koho je závod určen. „Pro každého, kdo se rád pohybuje v přírodě a má rád běh v těžkém terénu, protože skyrace je o tom, aby to bylo co nejtechničtější i s výzvami.“

Zato asi extrémně těžký závod ano. Dokonale prověří fyzickou připravenost každého z účastníků. „Každý má to specifikum ‚extrémně těžký‘ někde jinde. Pro některé to bude výzva, aby začali běhat a hýbat se, pro ty to bude náročné, pro sportovce to bude rychlý závod.“ Limit je šest hodin.

Je to o nadšení

Myšlenka na uspořádání závodu se zrodila právě v hlavě Jana Dušánka. „Dostal jsem impuls i z České asociace skyrunningu a jako patriot, kdy po Ještědu běhám skoro denně, tak se vymyslel takový závod. Je to o nadšení,“ dodává Dušánek.

Podobných nadšenců je opravdu dost. Jejich řady se rozrůstají. Běhání po horách a kopcích získává na popularitě. Centrum závodu bude na hlavním parkovišti pod Ještědem. „Tam bude vše, co si běžec může přát – catering, zázemí s hudbou a DJem. Cílíme na to, aby přišla celá rodina,“ uzavírá pořadatel.

autor: ppe
Spustit audio