Na Děčínsku hoří pátý den. Do hasebních prací se zapojila i dvě letadla Canadair z Itálie

Rozsáhlý požár v Národním parku České Švýcarsko se v noci na čtvrtek nerozšířil.

Hasičům se daří držet hranice požáru na ploše o velikosti 1000 hektarů. Ohniska jsou uvnitř této plochy. V bezpečí před ohněm je obec Janov, která se nemusela evakuovat, a budovy v dalších obcích. Nikdo z hasičů se za celou dobu zásahu vážné nezranil. Informace poskytl mluvčí ústeckých krajských hasičů Milan Rudolf. Hasiči na místě zasahují od nedělního rána.

„Setrváváme na stejných pozicích, nemuseli jsme nikam ustoupit,“ uvedl Rudolf. Pomocí těžebních strojů se podařilo vytvořit bezpečnostní pás na České cestě. Ředitel hasičů Ústeckého kraje Roman Vyskočil svolal na čtvrtek na 10 hodinu tiskovou konferenci, která se konala na nábřeží v Hřensku naproti čerpací stanici. 

Na tiskové konferenci uvedl, že mají hasiči území zasáhnuté požárem rozdělené na sekce. Podle Vyskočila by ve čtvrtek mohli hasiči uhasit ohniska požárů na skalnatém převisu v Hřensku.

Ředitel hasičů dále informoval, že od začátku požáru bylo ke středeční půlnoci ošetřeno dohromady osm hasičů, z toho tři potřebovali kyslíkovou terapii. Zásah se ale jinak odehrává bez vážnějších zranění.

Kouř z požáru ráno cítili i obyvatelé Ústí nad Labem, samotné Hřensko je zahaleno do mlhy. Naměřené hodnoty škodlivých látek jsou podle meteorologů v limitech. Zápach je nepříjemný, ale zdravotně nezávadný, řekla Klára Bubnová z ústecké krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu. Pršet by v lokalitě, kde od neděle likvidují hasiči oheň, mohlo začít v pátek odpoledne.

Před ohněm brání hasiči obce Hřensko, Vysoká Lípa, Mezná a Mezní Louka, odkud se museli evakuovat jejich obyvatelé a také turisté. Noční obranu poskytují také obci Janov, kde zatím její obyvatelé zůstávají. V součtu bylo kvůli živlu evakuováno 450 lidí.

U požáru na místě zasahuje téměř 500 hasičů, další je postupně střídají. Ve středu hasilo požár sedm vrtulníků. Vedle dvou strojů, které poslaly na pomoc Polsko a Slovensko, s ohněm bojují i dvě armádní a dvě policejní helikoptéry a také vrtulník firmy Czechoslovak Group.

Ve čtvrtek ráno se do hasebních prací zapojila i dvě hasicí letadla Canadair z Itálie, každé s kapacitou přes 6 000 litrů vody. Jsou schopné čerpat vodu za letu přímo z hladiny, čerpat ji budou z jezera Milada u Ústí nad Labem.

Pro veřejnost je tak jezero od čtvrtka až do odvolání uzavřeno. Dohled nad vodní plochou bude provádět poříční oddělení policie. „Vstupovat se nesmí do vody, okolo ní se lidé mohou pohybovat,“ řekla Hana Volfová, mluvčí státního podniku Diamo, který je správcem vodní plochy.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související