V Česku stále hrozí riziko požárů. Někteří lidé se přesto v přírodě chovají úplně nepochopitelně

28. červenec 2022 09:54

Národní park České Švýcarsko přišel kvůli rozsáhlému požáru zatím o dvě nejnavštěvovanější lokality. Jejich znovu zpřístupnění veřejnosti může podle jednoho ze strážců parku trvat léta. Podobný scénář je černou můrou pro provozovatele podobných míst jinde v Česku, třeba Prachovských nebo Adršpašsko-teplických skal.

Jestli na těchto místech přijali po událostech v severních Čechách nějaká preventivní opatření, zjišťoval reportér Václav Plecháček.

Čtěte také

Žádná přímá opatření zatím přijata nebyla, ale například v Adršpašských skalách teď pracovníci u vstupu nebo strážci přírody přímo na okruhu upozorňují návštěvníky na zákaz rozdělávání ohně. Dělali to tak podle tamní koordinátorky cestovního ruchu i dříve, teď se na to ale zaměřují ještě o něco víc.

Na nebezpečí požáru i zákazy, které pro turisty platí, preventivně upozorňují také v Teplických a Prachovských skalách. I jejich pracovníci mi ale říkali, že to tak dělali vždy.

Chovají se turisté ve skalách s ohledem na riziko požárů opatrněji než dřív?

Nechovají. Podle pracovníků, kteří mají provoz turistických okruhů na starosti, je situace stále stejná.

Čtěte také

Nejčastějším přestupkem je kouření. S cigaretou prý strážci ve skalách stále potkávají překvapivě velké množství lidí.

V Adršpachu navíc před pár dny, tedy už v době, kdy se o zvýšeném riziku požárů hodně mluvilo, zasahovali hasiči u doutnajícího ohniště. Někdo ve skalách totiž nelegálně tábořil.

A doslova perličkou je událost ze začátku tohoto týdne, kdy si starší manželé přinesli do Adršpašských skal plynový vařič a na něm si přímo na návštěvnickém okruhu začali připravovat kávu.

Prachovské i Adršpašsko-teplické skály jsou přírodní rezervací. Jak vysoké pokuty tam hrozí neukázněným turistům?

Přímo na místě mohou turisté dostat za porušení zákona blokovou pokutu do 10 tisíc korun. Pokud se ale případ dostane až do správního řízení, tam je už maximální výše pokuty pro fyzickou osobu 100 tisíc korun.

Čtěte také

Reálně jsou pokuty samozřejmě nižší, záleží na závažnosti přestupku. Třeba za ono zmiňované vaření kávy na plynovém vařiči v Adršpašských skalách padla pokuta 2 tisíce korun.

V případě kouření bývá podle ochránců přírody pokuta nejčastěji do tisíce korun. Velké pokuty potom hrozí především při nelegálním táboření. To už se také letos několikrát objevilo v broumovském výběžku. Nebo případně za jiné vážné ohrožení chráněného přírodního území.

Takže apelujeme na všechny, kteří se chystají do přírody, aby dodržovali vše, co se dodržovat má. Protože současný případ z Českého Švýcarska je velmi varující.

Spustit audio

Související