Na benefici na Grabštejně vystoupí nositelé Thálie, odehrají operu Dvě vdovy

23. srpen 2014

Hrad Grabštejn na Liberecku bude dnes opět hostit operní hvězdy pražského Národního divadla. Od 17 hodin tam milovníci opery mohou zhlédnout už 22. benefiční představení ve prospěch obnovy hradu. Tentokrát se mohou těšit na operu Dvě vdovy od skladatele Bedřicha Smetany.

Pořadatel benefic a rodák z nedaleké Chotyně, operní sólista Luděk Vele, pozval hned tři nositele divadelní ceny Thálie.

„Budou tam absolutní hvězdy Národního divadla – Marie Fajtová, Dana Burešová nebo velice milá Japonka Jukiko Kindžo, která si vzala mého kolegu Martina Šrejmu. Zpívat bude sbor Národního divadla a na klavír bude doprovázet Šárka Knížetová. Toto velmi složité představení bude dirigovat minulý ředitel opery Národního divadla Robert Jindra,“ vyjmenovává Luděk Vele.

Unikátní budou i kostýmy, ve kterých budou operní sólisté vystupovat.

„Dostal jsem povolení od slavného Theodora Pištěka, který oblékal Formanova Amádea a dělal kostýmy i na Dvě vdovy v Národním divadle, takže to bude v jeho kostýmech. Výtvarnou scénu zajišťují děvčata z umělecké školy z Jablonce nad Nisou. Budě to absolutně něco jiného než v Národním divadle. Celé by se to mělo odehrávat ve velkém motýlím ráji,“ popisuje pořadatel benefice.

Diváci přispějí na obnovu sochy

Koupí vstupenky návštěvníci přispějí na obnovu nedávno nalezené a velice vzácné gotické sochy svaté Barbory, která pak bude v hradní sezóně na Grabštejně vystavena.

„Barbora bude umístěna ve speciální vitríně, aby byla ve stejném klimatu, protože s exponátem se musí zacházet podle toho, jak je cenný,“ vysvětluje kastelánka hradu Iva Bártová.

Protože se opět čeká vysoký počet návštěvníků, má pro ně kastelánka upozornění - parkovat lze nejen pod hradem, ale také u armádní kynologické základny, která sídlí v dolním zámku. Skrz zámecký areál bude možné mimořádně do horního hradu projít.

„I pro návštěvníky, kteří nejsou dostatečně mobilní, je přístup běžně skrze vojenskou posádku nahoru k hradu,“ uzavírá Bártová.

autoři: Ivana Bernáthová , sib
Spustit audio