Muzejní noc pod Ještědem: Masaryk, sraz veteránů i výstavy

18. květen 2018

Mezi Libercem a Jabloncem nad Nisou budou během Muzejní noci jezdit historické autobusy a tramvaje. Lidi za dobrovolné jízdné přiblíží k některé z osmi otevřených kulturních nstitucí.

Zastávka je například ve Vratislavicích nad Nisou u automuzea a rodného domu Ferdinanda Porsche. Liberecká Oblastní galerie připravila tři komentované prohlídky výstav a výrobu lampionů pro děti. Otevřeno bude i Technické muzeum v Liberci a IQlandie.

Bývalé liberecké městské lázně - to je současná Oblastní galerie v Liberci, která se dnes otevírá během Muzejní noci návštěvníkům zdarma

Připojí se k nim i ta v Libereckém kraji včetně Severočeského muzea, které se právě opravuje.

„Hlavní muzejní budova je sice zavřena během Muzejní noci, ale přeci jenom zčásti se podařilo se dohodnout se stavební firmou. Takže muzejní věž, taková pravidelná atrakce Muzejní noci, bude přístupná návštěvníkům. Navíc budou moci návštěvníci nahlédnout i do části stavby,“ popsal ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek.

Připravený je také program na pódiu na křižovatce libereckých ulic Masarykova a Vítězná. Vystoupí tam například Jakub Děkan, mažoretky nebo dixieland Old Stars, program o půlnoci zakončí ohnivá show.

02095073.jpeg

V Jablonci nad Nisou připravili dokonce jízdu prezidenta Masaryka v historickém voze, sraz veteránů nebo kino, kde se budou promítat zapomenuté záběry Jablonce nad Nisou a další filmy. Program začne v 18 hodin v Památníku manželů Scheybalových a v Muzeu skla a bižuterie.

„Budeme mít prvorepublikovou kavárnu, budeme tady čepovat pivo českých letců. A samozřejmě budou zdarma všechny expozice muzea, včetně aktuální výstavy Zdeňka Lhotského. Pro děti i pro dospělé je připravena dílna s výrobou lampionů,“ popsala program ředitelka jabloneckého muzea Milada Valečková.

Muzejní noc dnes proběhne taky v Turnově. Od 18 do 23 hodin zůstane otevřené také muzeum Českého ráje, turnovská hvězdárna nebo Dlaskův statek v Dolánkách.

autor: mib
Spustit audio