Most s parovodem nad Košickou ulicí v Liberci mizí

29. červen 2019

Z centra Liberce dnes, v sobotu 29. června, zmizí most s parovodem nad Košickou ulicí.

Frekventovanou příjezdovou komunikaci od průtahu městem směrem k Babylonu a do centra města kvůli tomu v poledne pro dopravu uzavřeli. Demolice je součástí revitalizace ztrátové teplárenské sítě. Projekt GreenNet zhruba za 300 milionů korun je už ze tří čtvrtin hotový, kompletní výměnu parovodního potrubí za modernější teplovody chce Teplárna Liberec stihnout do topné sezony, která začíná 1. září.

Zatímco řidiči automobilů zákaz vjezdu respektovali, protože už zdálky bylo jasné, že kolem obřího jeřábu a nákladních aut neprojedou, chodci a cyklisté se snažili stavbaře obejít bez ohledu na to, že jim hrozil vážný úraz. „Je to běžné, my jsme tady demontovali přemostění u Babylonu a i školy s učitelkami nám tudy chodily, jsou opravdu nezodpovědní,“ řekl Jiří Jezdinský z firmy Tenza, která parovod rozebírala. Dělníci dnes postupně rozřezávali mohutné parovodní potrubí a několikametrové kusy nakládali na auta. Pod nákladem několikrát proklouzli cyklisté. „To víte, že to může spadnout, proto je to zabezpečené 100 metrů na jednu stranu a 100 metrů na druhou stranu,“ dodal Jezdinský.

Košická ulice by kvůli demolici měla být uzavřena do dnešních 22 hodin, komplikace ale musí motoristé čekat i v dalších dnech. „Kvůli odstranění parovodu a přípravě cyklostezky podél Nisy bude doprava v ulici omezena až do 7. července,“ řekla mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Od neděle do čtvrtka 4. července platí jen omezení dopravy, ze tří pruhů budou moci motoristé využít jen dva. O svátečním víkendu od 5. do 7. července práce Košickou ulici opět zcela uzavřou. Omezený je také provoz na průtahu ve směru na Děčín, kde je ode dneška kvůli rekonstrukci opěrné zdi před tunelem provoz svedený do jednoho pruhu. „Oprava bude trvat asi čtyři měsíce,“ dodala Kodymová.

Revitalizace první ze tří větví teplárenské sítě v Liberci by měla zhruba o čtvrtinu snížit tepelné ztráty v rozvodech. Z části města navíc zmizí nevzhledné parovody, které hyzdily i koryto Nisy. Do země postupně uloží dvě třetiny nového potrubí. Jeho výměnou ale práce na konci srpna neskončí. Dokončením nových teplovodů, ale práce neskončí. Podle místopředsedy představenstva Teplárny Liberec Petra Heincla bude ještě třeba dokončit povrchy komunikací a odstranit zbylé části parovodu. To potrvá až do začátku zimy.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související