Modernizace trati zrychlila vlaky z Liberce směrem na Tanvald a Jaroměř

25. květen 2016

Správa železniční dopravní cesty v Libereckém kraji dokončila modernizaci dalších tří úseků železničních tratí. Díky tomu mohou vlaky z Liberce směrem na Tanvald a Jaroměř jezdit rychleji. Zvýšil se také komfort pro cestující a bezpečnost.

Úpravy tří úseků trati stály dohromady 1,5 miliardy korun. Modernizované jsou tratě z Liberce na Tanvald a dva úseky na trase z Liberce na Jaroměř – mezi Starou Pakou a Malou Skálou a mezi Turnovem a Libercem.

Spravoval se železniční svršek. Opravovaly se mostky a propustky. Modernizací prošly i železniční stanice, nástupiště i výhybky. Rekonstrukce pomohla především oblasti Železného Brodu a Semilska, kde autobusová doprava není tak hustá jako v jiných místech kraje.

Železnice v kraji by potřebovala ještě 21 miliard korun

Liberecký kraj má dobře rozvinutou železniční síť, většinou je ale jednokolejná a navíc není elektrifikovaná. Je zastaralá a podle odhadů by potřebovala další modernizaci za zhruba 21 miliard korun. Podle oblastního ředitele Správy železniční a dopravní cesty v Hradci Králové Vladimíra Filipa bude modernizace tratí v Libereckém kraji pokračovat i letos. K největším projektům pak patří modernizace nádraží v České Lípě.

Chystá se i železnice Liberec – Praha

Správa železniční dopravní cesty v Libereckém kraji připravuje také projekt – přímého spojení Liberce s Prahou. Nová trať z Liberce na Prahu má být dvojkolejná a kvůli narovnání a rychlejšímu provozu už nepovede přes Rychnov u Jablonce. Z Liberce má mířit na Šimonovice, kde se počítá s tunelem pod Javorníkem.

autor: Eva Malá
Spustit audio