Moderátorské zážitky Martiny Vrbové Hynkové: Otrava v přímém přenosu i napadení kocourem

V České televizi pracuje čtvrt století. Je jednou z moderátorek nejznámějšího a na obrazovkách i nejdéle vysílaného magazínu pro ženy Sama doma. Svého času pracovala i ve španělské státní televizi a moderovala tam vědomostní soutěž. Mým hostem je Martina Vrbová Hynková.

Martina Vrbová vystudovala na státní konzervatoři hru na klasickou kytaru, postgraduál absolvovala ve Španělsku na Královské konzervatoři v Madridu. V České televizi začínala jako hlasatelka, pak moderovala například Country Express Praha–Nashville, Volejte učiteli, Dětskou záchranku, ekologický pořad Kam s nimi, pořad Retro či 13. komnatu.

Který pořad, který jsi moderovala, a vzpomínka na něj vyloudí na tvé tváři největší úsměv?

Možná to je pořad Volejte učiteli. Tam si vzpomínám, že jsme to moderovali s Alešem Cibulkou, byl to pořad pro studenty a dělali jsme tam různé zajímavé pokusy. Jednou jsme tam dělali pokus, kdy nám v přímém přenosu ze zkumavky unikla velmi štiplavá látka, začalo se to valit, to nebylo samozřejmě v plánu. My jsme se postupně ve studiu všichni začali dusit. Jediné, co jsme chtěli, bylo vyběhnout z toho studia a nadechnout se, ale nemohli jsme, protože to byl přímý přenos. Když to skončilo, tak jsem skončila v nemocnici.

Moderovala jsi vědomostní soutěž ve Španělsku. Pamatuješ si ještě třeba nějakou otázku, kterou jsi tam kladla a která tě provází i celým životem?

Já si pamatuju jednoho obrovského kocoura, který tam byl. Přišli tam s paničkou, která na něj byla neskutečně pyšná, ten kocour měl neuvěřitelné sebevědomí. Ta paní ho neustále kartáčovala, protože byl huňatý a měl dlouhé chlupy. Mým úkolem bylo nastoupit s tím kocourem na to podium a ukázat ho divákům, ale ten kocour, jak cítil, že už to bude, se vzepřel a nechtěl, abych ho držela, a zaryl do mě drápy úplně všude. Já jsem ho nějakým způsobem udržela, odříkala jsem to, co jsem měla, pak byla přestávka, protože já jsem byla totálně podrápaná, museli mě vzít k lékaři. Ošetřili mě, zalepili ty krvácející rány a šli jsme zpátky do studia a nějak jsme to tam dotáčeli.

Martina Hynková Vrbová

V poslední době se tvoje jméno objevovalo v médiích v souvislosti s kauzou doktora Cimického. Ty ses rozhodla promluvit o své více než 28 let staré zkušenosti. Co bylo tou poslední kapkou, která tě přiměla k tomu, že jsi podala výpověď?

Tou kapkou byl pořad Nory Fridrichové 168, kde jsem viděla vypovídat jednu z těch žen. Vypovídala o tom, jak ji pan doktor zavřel na to oddělení a dělal tam hrůzostrašné věci. Když jsem slyšela, o čem všem ona tam mluví, tak jsem šla za svým mužem a řekla jsem mu, že budu muset zveřejnit to, co jsem zažila já, že to nebude asi příjemné, a abychom na to byli připravení, ale že už nemůžu mlčet. On mi řekl: „Jasně, tomu rozumím. Řekni to, uděláš dobrou věc.“ Potom jsem napsala na svůj instagramový profil to prohlášení, že jsem to taky zažila, ale nikoliv jako jeho pacientka, ale jako jeho kolegyně. Chtěla jsem tím podpořit ty ženy zvenku, chtěla jsem tím říct, že nejsem psychiatricky nemocná pacientka, ale přesto jsem byla svědkem tohoto chování. Někteří lidé totiž začali snižovat výpovědi těch nemocných žen.

(Pozn.red.: Případy se měly stát mezi lety 1980 a 2016. Kriminalisté se případy zabývali na podzim roku 2021 poté, co některá média zveřejnila obvinění několika žen. Státní zastupitelství nejprve policii spis vrátilo kvůli možnému promlčení některých skutků. Letos v červnu pak kriminalisté vyšetřování definitivně ukončili a znovu podali návrh na obžalobu. Jan Cimický na aktuální dotazy Českého rozhlasu nereagoval. Už dřív ale obvinění odmítl a řekl, že bude chtít dokázat svou nevinu.)

A zase k lehčím tématům. Tvůj tatínek byl hydrobiolog, pracoval pro UNESCO, a proto jste část tvého dětství strávili v Bolívii. Myslíš, že právě tam sis obula svoje toulavé boty?

Já jsem si je asi obula hned při narození a možná ještě v tom prenatálním období tím, kde jsem vznikla, to znamená v té Bolívii. Obula jsem si je tam a cestující se mnou celý život a pravděpodobně docestují až do věku, kdy budu schopná jezdit za hranice. Je to vášeň a nemůžu bez toho být.

Martina Vrbová Hynková s Alenou Zárybnickou

V krátkém období, kdy v České televizi běžel i třetí program, ses divákům znovu představila po letech jako hlasatelka. Váhala jsi, jestli tu nabídku přijmout?

Ani vteřinu, protože jsem věděla, že už jsem to dělala, čili tam nebylo čeho se obávat. Ale bylo to trochu jiné v tom, že jsme byly dvě hlasatelky na té ČT3, seděly jsme v křesílkách, ve kterých se velmi špatně dýchalo, a zpočátku jsme vůbec neměly čtecí zařízení, tak jak to bylo ve skalních dobách hlasatelek, že se všechno říkalo zpaměti, ale tady to bylo o to těžší, že jsme na sebe musely navazovat.

Na konec máme novinku, se kterou začínáme v tomto díle. Poslední otázku v každých Záletech položí umělá inteligence: Když jste, Martino, moderovala odpolední vysílání pořadu Sama doma, musela jste být vždy v dobré náladě. Jak jste to dělala, když jste se třeba necítila dobře?

Umělá inteligence má dobrou otázku. Tam se děje to, co se děje hercům, kteří často mluví o tom, že přijdete na to podium, předtím vás bolí hlava nebo se rozvádíte, máte nějaké finanční potíže, jakmile vejdete na to podium, tak najednou na všechno zapomenete. To znáš taky, Alenko, že může být cokoliv, ale najednou se rozsvítí ta kamera a ty se přepneš do něčeho, kde na všechno tohle zapomeneš a žiješ v tu chvíli na tom místě s tím člověkem, kterého tam máš. Pak ta kamera vypne a ty si řekneš: „Ty brďo, ten rozvod. Ty brďo, já musím k doktorovi.“ Tam není žádná obava, žádná úzkost, tam je teď a tady.

Jak se dostala do španělské televize? Jak to bylo s její svatbou v Austrálii? A kdo bude jejím novým partnerem v pořadu Sama doma? Poslechněte si celé Zálety s Martinou Vrbovou Hynkovou.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.