Mladistvý z Nového Boru půjde za mačetový útok do vězení na čtyři a půl roku

14. únor 2014

Krajský soud v Liberci dnes zpřísnil trest mladistvému muži, který se v roce 2011 podílel na takzvaném mačetovém útoku v Novém Boru. Po útoku zůstali v baru tři zranění. Tento incident odstartoval sérii protestů pro nepřizpůsobivým na severu Čech.

Liberecká soudkyně Eva Drahotová původně odsoudila mladistvého za těžké ublížení na zdraví na tři roky nepodmíněně. Více než pětiletý trest mu vzhledem k věku nehrozil.

Podle vrchního soudu se ale stejně jako ostatní čtyři obžalovaní dopustil pokusu o vraždu. Všichni do baru šli ozbrojení a s úmyslem mačetami zaútočit.

„Proto bylo nutné to posoudit nově jako kolektivní odpovědnost,“ vysvětlila soudkyně Drahotová.

Mačetový útok v Novém Boru
Dnes odsouzený mladistvý se podle obžaloby ještě s jedním mladíkem přišel do baru Pivní pomoc v Novém Boru zahrát na automatech. Poté, co vyhráli několik stokorun a chtěli výhru proplatit, po nich žena vyžadovala předložení občanských průkazů a mladíci ji začali vulgárně urážet. Hosté se servírky zastali a dvojici vyvedli, jeden host prý také jednoho z hochů - toho, jehož případ dnes soud projednával - udeřil. Dva mladíci se krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty bez varování napadli mačetou, tyčí, kopy a údery.

Mladík se vzdal práva na odvolání, přestože považuje rozsudek za nespravedlivý. „Nic takového jsem neudělal a nezasloužím si ten trest,“ řekl po rozsudku.

Pokud se neodvolá sociální odbor městského úřadu v České Lípě, který chrání práva mladistvých, nebo probační a mediační služba, rozsudek bude pravomocný.

Do jednoho měsíce by pak měl teď osmnáctiletý muž z Nového Boru nastoupit do věznice pro mladistvé.

Čtyři z pěti útočníků jsou už pravomocně odsouzeni za pokus o vraždu a těžké ublížení na zdraví, dostali tresty od pěti let do 17,5 roku vězení.

Útok mužů ozbrojených mačetami spustil před třemi lety sérii protestů proti nepřizpůsobivým. Začaly v Novém Boru a pokračovaly několik měsíců ve Šluknovském výběžku.

Spustit audio