Mladíkům obviněným z prodeje marihuany hrozí vysoké tresty

12. prosinec 2011

Liberecký soud v pondělí 12. prosince nevynesl očekávaný rozsudek nad devíti prodejci marihuany. Mladí muži, kteří měli prodejem drogy vydělat milióny korun ,si ho vyslechnou až za devět dní.

Soudce Petr Neumann trošku s rozpaky obžalovaným, jejich obhájcům i státnímu zástupci oznámil, že když spolu přísedícími soudci v pondělí dopoledne při přípravě rozsudku sečetli dávky marihuany, které měli obžalovaní muži svým zákazníkům prodat, bylo jich tolik, že soudci musí trestný čin dvou z obžalovaných posuzovat přísněji.

Zřejmě množství drogy špatně spočítal i státní zástupce, který podával obžalobu. Nedávno se totiž měnil trestní zákoník a ten přísněji posuzuje jednotlivá množství prodané drogy. Když jí je opravdu hodně, může soud uložit trest osm až dvanáct let. A to byl právě podle soudce případ dvou z devíti obžalovaných. Podle starého trestního zákoníku hrozilo mužům méně let ve vězení - dva až deset.

Jeden z obžalovaných se z Justičního paláce v Liberci vytratil neznámo kam, přestože měl ještě čtvrt hodiny předtím hovořit se svým obhájcem. Bez jeho přítomnosti by soudce rozsudek vynést nemohl. Navíc obhájci mají právo po tom, co jejich klientům hrozí vyšší trest, připravit novou závěrečnou řeč. V ní se pokusí najít pro své klienty další polehčující okolnosti.

Většina mladíků se přiznala s tím, že si neuvědomili, že jim hrozí tak přísné tresty. Jeden z nich je student a přivydělával si prodejem marihuany několik desítek tisíc korun měsíčně.

U obžalovaných, kteří se přiznali a spolupracovali, státní zástupce soud požádal, aby vynesl rozsudky mimořádně pod stanovenou trestní sazbu. Není tedy vyloučené ,že někteří z nich odejdou 21.prosince od soudu jen s podmínkou.

Spustit audio