Mladí architekti bojují o záchranu libereckého kina Varšava

23. říjen 2012

V historickém kině Varšava v Liberci se začalo po letech opět promítat. Zařídila to skupina mladých nadšenců, mezi kterými je i vnuk autora horského hotelu na Ještědu, Karla Hubáčka.

Petr Hubáček, Zuzka Koňasová a mnoho dalších mladých lidí, mezi nimi i řada architektů, už sice nenašli v kině žádné promítací zařízení, ale poradili si - přivezli dataprojektor. Promítají až do neděle filmy jako kolorovaný dokument Cesta na měsíc, Oko nad Prahou od Olgy Špátové nebo film Rodina je základ státu od Roberta Sedláčka.

Varšava by v budoucnu mohla podle Zuzky a Petra fungovat pro umělecké fajnšmerkry: „Mohlo by to tady fungovat jako kulturní centrum. Pochopitelně k tomu musí být kavárna, která bude trošičku vydělávat. A nahoře by mohly být ateliéry, bydlení nebo další prostory k podnikání.“

Jak by mohlo v budoucnu artové kulturní centrum vypadat, ukáží mladí architekti na modelech a ukáží taky příklady měst, kde se podobný záměr vydařil.

Zuzka, Petr a další mladí lidé založili sdružení, které chce kino Varšavu zachránit. Jednají s městem o tom, aby kino neprodávalo, jak původně plánovalo. Stačilo by podle nich prodat pizerii, která je nad ním a z utržených peněz začít Varšavu opravovat. Evropské peníze by pak mohly pomoct celou rekonstrukci dokončit a nastartovat tak novou budoucnost kina Varšava.

Akce nazvaná Ještěd z klece dnes (23.10.) v kině Varšava pokračuje v 18 hodin zajímavým autorským večerem.

Spustit audio