Minulost i současnost lyžování na jednom místě? V Harrachově

8. leden 2018

Vzniklo hlavně díky lyžařskému nadšení rodiny Slavíků, nachází se v kdysi opuštěných prostorách autobusového nádraží. O čem že je řeč? No přece o jedinečném, nově vybudovaném muzeu lyžování v Harrachově, které vám představí historii nejen skoků na lyžích.

Nejlepší volba je dopravit se na místo autobusem. Museum se nachází přímo na harrachovském autobusovém nádraží. Nedaleko, asi 300 metrů je velké parkoviště pro auta. Od vlakové zastávky to je zhruba čtyřkilometrová procházka Anenským údolím přímo kolem skokanských můstků.  Otevírací doba je omezená na středu až pátek od 14 do 17 hodin a v sobotu od 10 do 17 hodin.

Harrachov je jedním z nejznámějších českých horských středisek. Zimní sporty se tu začaly provozovat brzy poté, co hrabě Harrach přivezl do Krkonoš lyže. V roce 1908 tu vznikly spolky zimních sportů a v roce 1920 první skokanské můstky. A pak je tu samozřejmě Mamut, můstek pro lety na lyžích dokončený v roce 1979. Tak bohatá historie lyžování si vlastní muzeum určitě zaslouží.

Jak se vyráběly tzv. jasanky?

Expozice je umístěná ve třech patrech tubusu, který poskytlo město, a čítá přes osm tisíc exponátů. Začíná tou nejstarší historií harrachovského lyžování. Tuto dobu připomíná především řada odznaků, plaket a písemností. V muzeu lyžování rozhodně nemohou chybět lyže. Těch je tu více než 400 párů. Od nejstarších takzvaných jasanek až po lyže téměř současné. Nechybí ani ukázka toho, jak se lyže před sto lety vyráběly. Základem byly špalky jasanového dřeva, nezbytná byla okružní pila, různé tvarovací formy a potřeba byla celá řada dalšího truhlářského náčiní.

Postřeh Jardy Hořeního: Už při krátké návštěvě harrachovského skimuzea je patrné, že vznikalo s velkou láskou a odhodláním, a že Slavíkovi mají lyžování prostě v krvi. Na návštěvu doporučuji odhadem alespoň dvě hodiny času, protože sám jsem se „zasekl“ už v přízemí a to má muzeum tři podlaží. Je opravdu nač se dívat a také co poslouchat.

Nejvíc exponátů v harrachovském skimuzeu se týká skoků a letů na lyžích. Není divu. U Slavíků to je rodinný sport a ve světě se Harrachov proslavil díky vynikajícím skokanům a především díky mamutímu můstku. „Máme tu historii letů od prvního mistrovství v roce 1980 až zatím poslední v roce 2014. Jak vidíte, máme tam ještě trochu prostoru, tak věřím, že historie letů v Harrachově nekončí a bude se zase dál rozvíjet,“ říká Stanislav Slavík, jeden ze zakladatelů a provozovatelů lyžařského muzea. Za tři desítky let spolu s bratrem Josefem nasbírali tisíce exponátů, které do loňského roku zabírali místa na půdách, v garážích i přímo v jejich domech.

autor: Jaroslav Hoření | zdroj: Český rozhlas Liberec
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka