Ministerstvo dopravy chce od roku 2013 zvýšit povolenou rychlost na vybraných silnicích

22. srpen 2012

Ministerstvo dopravy se rozhodlo od nového roku zvýšit rychlost na některých silnicích. Týká se to i úseku Liberec-Chrastava-Bílý Kostel nad Nisou, kde bude možné jet rychlostí až sto deset kilometrů v hodině.

Řidičům to přinese menší riziko, že dostanou pokutu. Po tom, co začaly i na Liberecku jezdit policejní Passaty, vzrostl objem vybraných peněz na pokutách.

Čtyřproudá, téměř rovná silnice, která vypadá jako rychlostní svádí k rychlejší jízdě, navíc mnozí řidiči ani nepostřehnou, že nejsou na rychlostní komunikaci - ta totiž končí ve směru od Prahy v Liberci.

Ministerstvo dopravy slibuje, že na silnicích, které povýší z první třídy na rychlostní, nebude nutný dálniční poplatek. Je ale otázkou, zda to v pozdějších letech nepřehodnotí. Například na opačné straně, v úseku Liberec-Hodkovice nad Mohelkou, musí řidiči dálniční známku mít.

Lidé proti tomu hodně protestovali - kdo jezdí do Liberce pouze do práce, využívá silnici přes Záskalí, kde dálniční známka není potřeba. Pokud by bylo nutné kupovat známku i pro směr Chrastavu a Bílý Kostel, budou řidiči, dojíždějící například do průmyslových zón v Liberci, jezdit přes Machnín a Stráž nad Nisou a silnice tam budou přetížené, bojí se obyvatelé těchto obcí.

Spustit audio