Milevsko je vyhlášené svými masopusty. Teď má i Muzeum milevských maškar

27. únor 2017
Česko – země neznámá

Na svou masopustní tradici jsou v jihočeském Milevsku jaksepatří hrdí. Nejenomže se jejich maškarní průvod už dvakrát zapsal do České knihy rekordů, loni například průvodem, do kterého se zapojilo neuvěřitelných 1 248 masek. Ale teď si dokonce na náměstí Edvarda Beneše otevřeli Muzeum milevských maškar.

Podle historických pramenů se milevští obyvatelé scházeli na náměstí vždy o masopustním úterý před popeleční středou, aby se zúčastnili pestrého maškarního průvodu. Vrcholil předváděním maškarních scén. Průvody se totiž vyvinuly ze středověkých lidových her a v nynější podobě se v Milevsku datují od roku 1862. Jsou tedy nejstarší doloženou masopustní tradicí v jižních Čechách.

Poprvé se milevské maškary zapsaly do České knihy rekordů v roce 2011, kdy se do průvodu vydalo 629 masek. V roce 2016 ovšem místní svůj vlastní rekord překonali, a to téměř dvojnásobně - s 1 248 maskami v průvodu.

A od února 2017 v Milevsku funguje Muzeum milevských maškar. Sídlí v secesní budově bývalé spořitelny na náměstí Edvarda Beneše. Mezi exponáty se nachází spousta papírových masek. Starodávné modely jsou ve vitrínách, nově vyrobené jsou volně přístupné. Muzeum je objednalo ve firmě v Zákupech, která se specializuje na výrobu papírových masek už od roku 1884.

Díky tomu návštěvníci uvidí figuríny s maskami, jaké nosili lidé třeba za Rakousko-Uherska. Nechybí ani vyřazené kostýmy z Národního divadla, které Maškarní sdružení odkoupilo na konci 60. let. Některé z nich zřejmě pocházejí z 19. století. Chybějící oblečení, většinou kalhoty, došívaly muzejní výtvarnice a aranžérky.

Milevsko má nyní i unikátní muzeum, které připomíná zdejší maškarní tradici

Muzeum milevských maškar je otevřené celoročně, kromě pondělků. Jeho návštěva potěší především rodiny s malými dětmi. Až k muzeu se dá dojet autem, na náměstí Edvarda Beneše se nachází placené parkoviště.

autor: Filip Černý
Spustit audio