Meteorologové varují před náledím. Chodníky a silnice už namrzají

21. leden 2014

Až do zítřejšího rána hrozí v celé republice náledí. Meteorologové varují, že zima dnes postupně zasáhne všechny kraje. Ve většině z nich namrzají chodníky a silnice už teď.

„Předpokládáme, že vlivem poklesu teploty vzduchu, a to na většině území půjde do večera teplota pod nulu, se očekává výskyt četného náledí. Předpokládáme i tvorbu sněhové pokrývky, většinou od 1 do 5 centimetrů,“ potvrzuje Stanislav Racko z Českého hydrometeorologického ústavu.

Meteorologové doporučují, aby starší nebo méně pohybliví lidé raději nevycházeli ven. Řidiči by zase měli počítat s prodloužením doby jízdy.

„Těch pět centimetrů by to bylo zejména na horách. Čekáme, že začne přece jenom vytvářet náledí, takže potom zejména na těch neošetřených komunikacích přizpůsobit jízdu stavu a povaze vozovky,“ upřesňuje Tomáš Popelka z hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

V Libereckém kraji hustě sněží. V horských oblastech na Jablonecku, Semilsku, v okolí Harrachova a nad Novým Borem v Lužických horách zůstává místy sníh i na chemicky ošetřovaných úsecích.

Podle cestářů mohou být na silnicích zmrazky. V závislosti na vývoji počasí se budou vozovky ve večerních hodinách opět preventivně solit. Řidiči jezdí zatím víceméně opatrně, po pěti menších nehodách v Turnově, Liberci a na Českolipsku zůstaly jen poničené plechy.

Na Vysočině od dopoledne drobně sněží. I když se sníh většinou hned rozpouští, ve výše položených úsecích může zůstávat na silnicích a namrzat. Zatím jsou silnice jen mokré, nekloužou.

Kvůli srážkám je ale snížená dohlednost, na Pelhřimovsku by měli řidiči počítat s mlhami. Teploty se v západní části kraje pohybují kolem nuly, postupně se má ochlazovat. Policisté zatím nemají hlášené žádné nehody.

Předpovědní výstražná informace
autoři: Ivana Bernáthová , ost , ova , krw , fir
Spustit audio