Liberecký závod Magna zavádí opatření kvůli novému ohnisku koronaviru

23. červen 2020 14:11

Podle údajů z krajské hygieny se v Magně nakazilo od 18. června celkem 21 zaměstnanců, z toho v 8 případech jde o kmenové pracovníky, zbytek jsou agenturní zaměstnanci, kteří většinou bydlí na ubytovně.

Čtěte také

V Libereckém kraji je k 23. červnu 241 nemocných koronavirem. 21 případů hlásí liberecký závod Magna. Tam také hygienici vyhledávají a testují lidi, kteří přišli s nakaženými do kontaktu. Na svém facebookovém profilu firma uvedla, že od 21. června nepřibyl mezi zaměstnanci žádný další pozitivně testovaný. Na testy půjde dalších 16 osob, které vytipovali hygienici. Dosud už má testy za sebou více než 90 zaměstnanců Magny a většina vyšla negativně. „Od čtvrtečního večera jsme trasovali kontakty, obě dotčené směny jsme poslali preventivně do karantény, abychom zamezili šíření nákazy,“ řekl personální ředitel Jan Záruba. Firma také začala všem zaměstnancům nově měřit teplotu, znovu dezinfikovala všechny prostory a povinné jsou také roušky. Výhodou závodu podle Záruby je, že mají několik oddělených pracovišť a bylo tak snazší nakažené izolovat.

Opatření na ubytovně

Jde o dvě ubytovny, testováni byli všichni, kteří tam bydlí. Na jedné z ubytoven vyšly testy negativně, na druhé bylo několik pozitivní případů. Vzhledem k tomu, že jde o dva objekty, je možné, aby ti, kteří byli pozitivní, zůstali izolováni v jedné budově, a ti, kteří jsou v karanténě a testy u nich byly negativní, zase v druhé. Celkem je podle ředitele krajské hygieny v Liberci Vladimíra Valenty v karanténě 85 lidí.

Omezené návštěvy v nemocnicích v kraji

Liberecký kraj zatím žádná plošná opatření nechystá, jednotlivá zařízení si ale mohou bezpečností opatření upravit podle svých potřeb. Například nemocnice v Liberci, Turnově, Frýdlantu a v Jablonci nad Nisou zakázaly opět návštěvy, výjimku mají otcové u porodu. Jen za velmi přísných opatření mohou návštěvy do domova důchodců v libereckém Františkově. Je tam nutné se předem objednat a na návštěvu může jeden člověk nejvýš na hodinu. Podle hejtmana Martina Půty ze Starostů pro Liberecký kraj by měli lidé i nadále dodržovat bezpečnostní opatření zejména v hromadné dopravě a v autobuse i v tramvaji nosit stále roušky.

autor: Jana Pšeničková
Spustit audio

Související