Město Liberec chce po dohodě se soukromými majiteli bytů nabídnout lidem v nouzi dostupné bydlení

17. srpen 2023 14:26

Magistrát města Liberce chce spolupracovat s vlastníky bytů při řešení dostupného bydlení. Zajistit to má Liberecká nájemní agentura. Měla by fungovat jako prostředník mezi majiteli nemovitostí a lidmi v bytové nouzi.

Čtěte také

Město eviduje zhruba 700 domácností, které shánějí byt, a zhruba tři čtvrtiny z nich jsou v tísni. Mají například problém složit kauci a posunout se z ubytovny do lepšího prostředí, dodává Hruška. „Skládají se kauce třeba ve výši tří nájmů. To pro některé rodiny může znamenat náklad několik desítek tisíc. Na druhé straně máme majitele bytů, kteří mají obavy poskytnout lidem z ubytoven bydlení,“ vysvětluje Hruška.

Liberecká nájemní agentura chce právě cílit na ty vlastníky bytů, kteří mají s pronajímáním špatné zkušenosti. Podle průzkumu se 20 procent z nich setká s neplatiči a někteří kvůli tomu ani své byty nepronajímají. Agentura by majitelům bytů chtěla nabídnout spolupráci a také pomoct zajistit, aby nájemníci vlastníkům bytů platili.

Novinka je určená zejména pro samoživitele, rodiny s dětmi, seniory nebo hendikepované. Projekt by měl začít fungovat v září 2023 poté, co ho schválí zastupitelé.

Více podrobností zjišťovala redaktorka Eva Malá, poslechněte si záznam.

autoři: Eva Malá , Patrik Fišer
Spustit audio

Související