MDŽ slavíme přes 100 let. Oslaví ho i v Jablonci a na Českolipsku

Osmý březen je zapsaný v kalendáři jako Mezinárodní den žen. Připomínáme si ho už víc než sto let, a to po celém světě. Slavit se bude i v Libereckém kraji – na Českolipsku i v Jablonci nad Nisou.

Ve Svoru na Českolipsku pořádají oslavu v tamním kulturním domě v pátek 10. března. Začne se v pět hodin a vystoupí žáci základní a mateřské školy. Podle informací na webu města budou mít ženy občerstvení na akci zdarma.

Mezinárodní den žen se slaví jako připomínka protestu s názvem Chléb a růže. Newyorské švadleny vyšly 8. března 1908 do ulic s požadavkem na volební právo pro ženy, lepší pracovní podmínky nebo zákaz dětské práce. Organizace spojených národů uznala 8. březen jako oficiální svátek v roce 1975. V České republice patří do kategorie takzvaných významných dnů, nikoli státních svátků. V dobách socialismu patřil k jednomu ze symbolů karafiát. To mělo praktický důvod – podle zahradníků se hojně pěstoval ve sklenících, a tak i v českých podmínkách ho bylo na začátku března dostatek.

Na Českolipsku budou významný den slavit také třeba Mařenice, a to akcí Retro MDŽ, která se bude konat v sobotu 11. března, k dispozici bude malé občerstvení. Akce k oslavě MDŽ se ale chystají i v dalších obcích.

Jablonecké oslavy MDŽ

Svátek si připomenou i v Jablonci nad Nisou. Představitelé města popřáli ženám už včera, a to třeba v domově důchodců v Pasekách, od tří hodin odpoledne se setkali se seniory v Bezručově ulici v klubu Opletalka.

Dnes od dvou hodin odpoledne je další velké setkání ve Spolkovém domě ve velkém sále, určené je také hlavně pro seniory. Zítra proběhne podobné setkání v Novoveské ulici. Mezinárodní den žen slaví v retro stylu také Tyflocentrum pro lidi se zrakovými potížemi.

MDŽ - Mezinárodní den žen
autor: jch
Spustit audio