Máchovo jezero obsadil Joseph Goebbels s rodinou

6. červen 2015

Filmaři tam natáčí scénu k filmu o prvorepublikové herečce Lídě Baarové.

Po natáčení v Mladé Boleslavi nebo Praze navštívili filmaři i okolí Máchova jezera na Českolipsku. Vznikají tam scény k filmu o osudech prvorepublikové herečky Lídy Baarové, která měla mít milostný vztah s říšským ministrem propagandy Josephem Goebbelsem. Snímek se dočkal své realizace po více než deseti letech.

Režisér Filip Renč vysvětluje, proč se s natáčením filmu o Lídě Baarové začalo až letos, přestože film připravoval už čtrnáct let:

„Kvůli penězům. Na naše podmínky to je vysokorozpočtový film, z celosvětového hlediska je to low-budgetový film. Žádnou německou koprodukci jsme nesehnali, protože Němci do tohoto tématu koproducentsky nechtěli vkročit.“

Lenka Vlasáková hraje manželku říšského ministra propagandy Josepha Goebbelse Magdu. U Máchova jezera se natáčí scéna hostiny. Tomu podle Lenky Vlasákové bude předcházet scéna ve vodě, kde společně plave s Táňou Pauhofovou, která hraje Lídu Baarovou:

„Plavou spolu v jezeře a vznikne mezi nimi žárlivý konflikt, kdy se jedna druhou pokouší utopit. Teprve potom vylezou na břeh a tam stojí Goebbels a tam dojde k žárlivé scéně výměny názorů.“

Dabléři zaskakují pouze na záběrech točených z dálky. Jinak vše ostatní musí zvládnout herečky. „Myslím, že takové čtyři hodiny si ve vodě pobudeme," dodává Vlasáková. Na roli Lídy Baarové se slovenská herečka Táňa Pauhofová poctivě připravovala.

„Dlouhodbě jsem se připravovala. Přečetla jsem si, co se dalo, zhlédla co nejvíc filmů a bavila se s těmi, kdo Lídu v pozdějším období ještě zastihli.“

Natáčelo se na pláži Klůček i ve vodě, několik desítek metrů od břehu. Na natáčení ve vodě přinesli filmaři takzvané akvárium.
„Kamera bude i na pontonu. Teď se připravuje akvárium. To je pro částečně podvodní záběry. Kamera se umístí dovnitř a zevnitř se to natáčí,“ vysvětluje Roman Jedlička vedoucí natáčení.

NA vstup do vody se připravují obě herečky. Podle Táni Pauhofově už vodu testovala většina štábu. „Údajně je příjemná, tak se těším,“ usmívá se.

„Předpokládá se, že hlavní hrdinky v té vodě budou velmi dlouho. Máme pro ně neopren, který jsme ustřihli pod ňadry, utěsnili a budou jim koukat pouze ramena. Přes to všechno budou plavky. Obdobným způsobem bude pracovat celý kameramanský tým," vysvětluje Viktor Mayer vedoucí produkce a dodává: „Ten film bude velmi náročný na triky. Snažíme se zkombinovat originální, hmatatelné záběry, které máme. Do nich budeme implantovat naše herce.“

Film o Lídě Baarové se natáčel na severu Čech nejen u Máchova jezera v Doksech a Starých Splavech, ale i nedaleko Liberce v Kryštofově údolí.

Spustit audio