Lyžařský svah mezi jihomoravskými vinohrady a sady nezastavila ani teplá zima

21. únor 2014
Česko – země neznámá

Před sedmadvaceti lety se skupinka nadšenců z Němčiček nedaleko jihomoravských Hustopečí rozhodla, že za vesnicí vybuduje plnohodnotný lyžařský areál. A tak mezi vinicemi a meruňkovými sady vyrostl lyžařský svah s vlekem.

„Naše sjezdovka leží pouhých 180 metrů nad mořem, jsme tak nejníže položeným lyžařským areálem ve střední Evropě,“ chlubí se správce areálu Jaroslav Stávek. Samotná sjezdovka je dlouhá 350 metrů.

Zásobovat svah sněhem pomáhají moderní sněhová děla, a když nejde s ohledem na vysoké teploty použít ani techniku na výrobu sněhu, zachrání situaci umělohmotné rošty. „Za 27 let existence jsme nikdy lyžování nepřerušili,“ konstatuje hrdě správce areálu.

Po sjezdovce v Němčičkách se navíc mohou milovníci lyžování prohánět také večer, svah disponuje i umělým osvětlením. V sousedství sjezdovky také vyrostla třípatrová budova s restaurací a dalším zázemím pro lyžaře.

Lyžařský svah Němčičky

Vychovávají lyžaře pro velehory

Sjezdovka v Němčičkách slouží hlavně dětem, díky probíhajícím lyžařským kurzům je tak na svahu plno i ve všední dny. „Velkou výhodou lyžování na tomto svahu je cena a dostupnost,“ sumarizuje ředitel mikulovské základní školy Rostislav Soukup, který přivezl do Němčiček svoje žáky na lyžařský kurz: „My sem celý týden každý den dojíždíme, takže se toho tím pádem může zúčastnit víc dětí.“

Mnoho chlapců a děvčat stojí v Němčičkách na lyžích vůbec poprvé v životě. Některé z nich se pak pro lyžování nadchnout natolik, že začnou jezdit pravidelně do vyšších kopců. „Někdy říkám horařům, že by nám měli dávat nějakou korunu za to, že jim vychováváme děti,“ dodává se smíchem správce areálu Jaroslav Stávek.

Svah v Němčičkách v zimě zaměstnává řadu lidí. „Máme osm stálých zaměstnanců a celou řadu dalších spolupracovníků. Když skončí zima, hned začínáme připravovat koupaliště, které naše občanské sdružení TJ Sokol Němčičky také provozuje,“ dodává správce areálu.


Zvětšit mapu

autor: hon
Spustit audio