Lyžařská sezóna: Bez technického sněhu by to nešlo

16. březen 2016

Na řadě míst Libereckého kraje se lyžařská sezóna chýlí ke konci. V krkonošských zimních centrech ale věří, že se tam bude jezdit ještě v dubnu. Lyžařské areály Severák a Tanvaldský Špičák v Jizerských horách plánují ukončit provoz o Velikonocích. V Bedřichově bude záležet na počasí.

Ve většině lyžařských středisek by se neobešli bez zasněžovací techniky. „Bez zasněžování bychom vůbec nejezdili, kvůli nadprůměrným teplotám,“ říká Michal Kopecký, vedoucí skiareálu v Rokytnici nad Jizerou a pokračuje: „Technický sníh nám umožnil zahájit sezónu dřív než v ostatních skiareálech, kdy jsme po třech dnech zasněžování pustili do provozu 1300 metrů dlouhou lanovku.“

Více polských lyžařů na českých sjezdovkách

Pokud se bude lyžovat ještě v dubnu, návštěvnost areálu v Rokytnici nad Jizerou by podle Michala Kopeckého mohla být stejná jako loni: „Objemově stejné peníze na tržbách, ale s úplně jinou strukturou zákazníků, protože nebyly pěkné víkendy, ale zase se nám do hor vrací týdenní klientela.“ Vlekaři v Rokytnici v letošním roce zaznamenali nárůst počtu klientů z Polska.

V Harrachově sezóna ještě nekončí

Později začala lyžařská sezóna v Harrachově, kde se vleky rozjely až v lednu. Harrachovští ale věří, že sezónu v návštěvnosti ještě doženou. „Sezóna v Harrachově končí až na konci dubna, byly i roky, kdy se lyžovalo až do prvního května,“ říká Lenka Stehlíková z harrachovské radnice.

Na tuto sobotu 19. března připravují v Harrachově slavnostní ukončení sezóny a tradiční příjezd Krakonoše. Rokytnice nad Jizerou slavnostně ukončí sezónu o dva týdny později.



Spustit audio