Lidem v Liberci nevadí mít za souseda netopýra

27. červen 2011

Domovní znamení se znakem netopýra a certifikát od České společnosti netopýrů. Takové ocenění dostali v Liberci lidé, kteří nabídli chráněným netopýrům úkryt ve svých domech.

Přirozených úkrytů pro tyto vzácné létající savce ubývá a ochránci přírody jsou rádi, že právě na Liberecku lidem nevadí mít za souseda netopýra.

„Je to taková myška okřídlená, u nás u paneláku nalétávají každý večer, takže tam je vídám.“ říká mi s nadšením partnerka Luboše Blehy, který má velkou zásluhu na tom, že se dva vchody mnohopatrového paneláku rozhodly zachovat ve svém domě úkryty pro netopýry,kteří žili ve spárách mezi panely řadu desítek let.

„Zateplovali jsme panelový dům a přímo do zateplení jsme zabudovali speciální úkryty pro netopýry. Vypadají jako obrácená poštovní schránka, do které zespoda může netopýr zalétnout, vevnitř je polystyren s úchyty, kde se můžou zavěsit a kde můžou zimovat.“ říká Luboš Bleha.

Stejně jako pan Bleha si za správu hradu Valdštejn u Turnova odnášel ocenění i dlouholetý kastelán Ladislav Koucký - při rekonstrukci jedné z hradních budov tam uchránil letní kolonii netopýrů. „Oni o tom ti naši netopýráři vůbec nevěděli. A pak tam přišla skupina, která sledovala letní koloniie a našli asi sto deset vrápenců malých.“ Popisuje Koucký.

Perfektní podmínky poskytly netopýrům i šlechtici Giovanni a Pio Kinští -majitelé hradu Kost v Českém ráji-zdůrazňuje ochránce netopýrů Dan Horáček: „Na hradě Kost využívají netopýři především v letním období půdy - v čeledníku, nad galerií, nad pivovarem...V zimním období se stěhují do takzvané mučírny, v části za vraty kde je ledárna je nejvíce netopýrů.“


Liberecký kraj patří k regionům,kde se zapojuje do ochrany netopýrů čím dál víc lidí.Na Krajském úřadě v Liberci už poskytli vlastníkům domů několik set budek. Dříve se dovážely z Německa,ale byly drahé- teď se vyrábějí díky Pavlovi Šubinovi v Liberci.

„Děláme budku klasickou, která je neprůlezná, nebo budku průleznou, ve které je v zadní části otvor a netopýři mohou prolézat ještě dovnitř, do spár potom dál. Budka se vsadí do zateplení – je z ní vidět pouze přední otvor.“ vysvětluje Pavel Šubina.

V Libereckém kraji jsou už desítky lokalit, kde není soužití s netopýrem v jednom domě problém a ochránci přírody věří, že při rekonstrukcích svých domů bude čím dál víc lidí na tyto užitečné tvory myslet.

Spustit audio