Lidé ze tří sousedících států se potkali na Evropské pouti

2. říjen 2011

V Polské obci Kopaczów, která se nachází vedle české obce Oldřichov na Hranicích na Liberecku, se sobotu uskutečnila Evropská pouť. Přijeli na ni lidé ze všech tří států, které spolu v takzvaném Trojzemí sousedí: Polska, Česka a Německa.

Evropská pouť se už podeváté konala v Parku přátelství v Kopaczówě. Je zaplněný stromy, které tam každý rok sázejí starostové tří zemí a taky děti z mezinárodního parlamentu. Ten vznikl proto, aby i ti nejmenší přispěli svými nápady ke stmelení sousedů na hranici, které rozdělilo poválečné uspořádání a opět dalo dohromady až zrušení hraničních kontrol.

Paní Pavla přijela do Kopaczówa spolu s manželem na kole z Hrádku nad Nisou. „Jsme tady už po několikáté. Dcera byla v dětském parlamentu, teď už trochu odrostla,“ prozradila.

Evropská pouť v polském Kopaczówě

Starosta Hrádku na Nisou Martin Půta spolu s polským a německým starostou v parku vysadili další jinan dvoulaločný, který má tvar listů připomínající spojené ruce. Evropská pouť se letos konala po roční přestávce, loni ji pořadatelé museli zrušit kvůli povodním.

Spustit audio