Lidé v Liberci rozhodují o prodeji části městského majetku. Radnice by zaplatila dluhy

4. říjen 2013

Liberečané dnes úplně poprvé v historii hlasují v referendu. Rozhodují o tom, jestli může město prodat místní letiště, technické služby a další městský majetek. A zaplatit tím některé své dluhy. Výsledky referenda budou pro tamní radnici závazné při minimální 35procentní účasti voličů.

Slunečno, modrá obloha, malinko větrno – ideální počasí pro to, aby šli lidé hlasovat. „Jsem rád, že můžu hlasovat. To za našich mladých let nebylo,“ říká starší muž.

Během dopoledne přišlo do volebních místností méně lidí, než chodí běžně k volbám. „Zatím asi 30 až 40. Starším lidem radíme, hlavně nic neškrtat,“ říká předsedkyně volební komise na střední zdravotnické škole v Kostelní ulici Jarmila Podolská.

A mezitím přicházejí další voliči a voličky. „Myslím si, že je to důležité,“ říká žena. „Jsem rodilý Liberečák a docela mi vadí, že tohle město jde do takhle velkých dluhů,“ říká další.

„Rád bych podpořil občanské iniciativy, které jsou určitými kontrolními mechanismy ve společnosti i ohledně fungování veřejné instituce, jakou je třeba magistrát města Liberce. Trošku se bojím, že spousta lidí ten letáček, který dostali do schránky, vyhodí s ostatními reklamními letáky,“ říká muž.

Řada lidí ale o referendu neví anebo hlasovat nechce. „Nebudu, protože si myslím, že se stejně nic nezmění,“ říká mladá žena. „Jsem pracovně zaneprázdněný,“ reaguje muž. „Přijde mi zbytečné to řešit,“ dodává muž.

Na hlasování mají ale Liberečané stále spoustu času, dveře volebních místností jsou otevřené do 20. hodiny. Pak se hlasy sečtou a lidé se dozvědí, zda je referendum platné a jestli řekli ANO, nebo NE prodeji nebo pronájmu městského majetku.

„Výsledky by měly být známy kolem 22. hodiny a my je určitě zveřejníme pokud možno co nejrychleji na webu města,“ uzavírá tajemník radnice Jindřich Fadrhonc.

Liberecké referendum o prodeji části městského majetku
Spustit audio