Lidé v Liberci budou letos odvádět vyšší daň z nemovitosti

2. leden 2012

Liberečané letos odvedou vyšší daň ze svých nemovitostí. Rozhodli o tom jejich městští zastupitelé, kteří tím chtějí získat do rozpočtu šedesát miliónů korun. Liberecká městská část Vratislavice nad Nisou s tím ale nesouhlasí - chce dokonce část daně lidem vrátit.

V Liberci mají od Nového roku dražší jízdenky na autobusy a tramvaje a daň z nemovitosti se v některých čtvrtích zvýšila až čtyřnásobně.

Liberecká městská část Vratislavice nad Nisou rozhoduje o vlastním rozpočtu.Tamním zastupitelům se rozhodnutí velkého Liberce o navýšení daně nelíbí - pověřili proto starostu, aby našel způsob, jak lidem peníze vrátit.

To může vrazit klín mezi Liberec a Vratislavice - zdůrazňují někteří Liberečané. Není možné, aby v jednom městě platili lidé různé daně.

Odlišné názory na výši daně z nemovitosti v Liberci a Vratislavicích opět otevřelo otázku možnosti odtržení této městské části od Liberce.

„Bylo to samostatný živý město – byla tu pekárna, masna, kyselka... všechno je pryč...“ připomíná muž z Vratislavic. Podle jeho kamaráda by se ale v případném referendu stejně lidé z Vratislavic opět schovali pod křídla Liberce: „To by nikdo neschválil – protože získáváme peníze do rozpočtu.“

Podle vratislavických je dobré, že místní zastupitelé stále mají možnost rozhodovat o tom, co si v městské čtvrti postaví.

Díky tomu mají Vratislavice moderní multifunkční centrum, školku z přestavěné budovy spořitelny, spoustu sportovišť a dětských koutků. I v Liberci se loni investovalo - zejména díky evropským fondům se například zmodernizovala škola 5.května a obnovily parky a travnaté plochy velkých sídlišť. Vznikla například Zahrada vzpomínek v Budyšínské ulici a lidé se opět s radostí procházejí v rekonstruovaném parku pod ulicí Prokopa Holého.

Spustit audio