Lidé na Liberecku uklízejí po povodních

25. červenec 2011

Na Liberecku si po víkendu lidé hodně oddechli. Řeky a potoky, které je v během silných dešťů ohrožovaly, se uklidnily. Teď se věnují úklidu, odčerpávají vodu ze zatopených míst a sčítají škody.

Nejvýraznějšími pozůstatky třídenních dešťů, které zvedly hladiny Smědé, Jeřice, Řasnice, Lužické Nisy a řady potoků jsou zatopené sklepy, vodní laguny na zahradách a polích a nánosy odpadu a dřeva na jezech a březích.

Škody po povodni jsou v řádech miliónů - Smědá například dovršila loňskou povodňovou zkázu u mostu v Raspenavě, kde se zřítila část nábřežní zdi, město Frýdlant bude asi muset řešit poškozená stavidla na hrázi rybníka Slezan, protože majitel rybníka je v insolvenčním řízení. Je také otázkou, kdo uklidí tuny nebezpečných naplavenin z hráze Víska, na které upozorňují místní.

Ředitel jabloneckého provozu Povodí Labe Jaroslav Jaroušek už jednal například se starostou Hrádku nad Nisou Martinem Půtou a ještě v pondělí se pustili pracovníci povodí do nejpotřebnějších prací.

O opravu nábřežní zdi v Raspenavě se bude muset postarat Krajská správa silnic - nepatří totiž povodí ani městu. Pracovníci správy tam zatím provizorně nasypali kamení, tím se ale ještě víc zužuje koryto řeky, které bude neregulovatelné.

Tam, kde opěrné zdi patří Povodí Labe, dojde k opravě příští rok, až se připraví komplexně všechny rekonstrukce v rámci všech postižených měst, nějakou dobu se ještě budou vybírat firmy.

Podle náměstka libereckého hejtmana Martina Seppa bude kraj poloviční náklady na opravu zdi a výstavbu nového mostu v Raspenavě zařazovat do návrhu rozpočtu na příští rok. Liberecký kraj chce také ještě požádat o padesátiprocentní dotaci. Vzhledem k tomu, že podobné opravy potřebují Heřmanice a obec Vítkov a cena za opravy se tak vyšplhá na jednu a půl miliardy korun, je tu opět otazník, kdy se oprav lidé dočkají.

Spustit audio