Liberečtí zastupitelé budou jednat o odvolání primátorky

28. červen 2012

Liberečtí městští zastupitelé dnes (28.6.) budou odpoledne hlasovat o odvolání primátorky Martiny Rosenbergové z ČSSD. Primátorka čelí obvinění v případu odměn v dozorčí radě liberecké nemocnice.

Primátorka Martina Rosenbergová by měla zastupitele vyzvat k hlasování o svém odvolání z funkce už na začátku jednání zastupitelstva. Volba by měla být tajná.

Podle obvinění primátorka jako zástupce města na valné hromadě liberecké nemocnice loni v září hlasovala pro vyplácení odměn uvolněným členům městské rady v dozorčí radě nemocnice. Podle policie je to nezákonné.

Primátorka tvrdí, že nevěděla, komu odměny připadnou. S tím ale nesouhlasí opoziční Změna pro Liberec, která má k dispozici zápis valné hromady nemocnice. Podle Změny by měla primátorka sama rezignovat anebo se omluvit.

Členové koalice, ve které jsou zástupci ČSSD, sdružení Liberec občanům , Unie pro sport a zdraví a bývalí členové Věcí Veřejných - dnes nezařazení, považují obvinění primátorky za vážné.Přesto si ale nemyslí, že by měla z funkce odstoupit. A to proto, že primátorka nebyla předkladatelem návrhu o výši diskutovaných odměn.

Komunisté si pak myslí, že by Liberec neměl měnit primátora každý rok - připomeňme, že loni zastupitelé odvolali Jana Korytáře ze Změny pro Liberec. ODS zase hlásí, že kdyby všichni obvinění měli skončit, tak by v zastupitelstvu nikdo nezůstal. I bývalý primátor Jiří Kittner z ODS byl obviněn z toho, že spolu s dalšími lidmi vyváděl městský majetek za nižší než tržní ceny.

Spustit audio