Liberečtí studenti chtějí získat další dárce kostní dřeně

31. březen 2014

Díky výzvě studentů Technické univerzity v Liberci se během uplynulého roku přihlásilo do registru dárců kostní dřeně více než sedm desítek mladých lidí. Každý z nich teď může zachránit život jiného člověka, který trpí leukémií nebo jiným onemocněním poruchy krvetvorby. Úspěch první výzvy zmobilizoval studentskou unii natolik, že vyhlásila nejen druhý ročník výzvy Připoj se a daruješ život, ale oslovila i další české univerzity.

S dárcovstvím kostní dřeně má čerstvou zkušenost Zuzana Veselá z Liberce. I když samotný odběr není úplně procházka růžovým sadem, je šťastná, že pomohla jinému člověku. V registru dárců byla 11 let.

„Zazvonil telefon, na druhé straně se ozvala paní doktorka a vlastně mi oznámila, že mám primární shodu s nějakým pacientem a jestli bych opravdu chtěla darovat kostní dřeň. Já jsem jí řekla, že ano.“

Připraveni dát kostní dřeň vážně nemocnému člověku jsou i studenti liberecké university, kteří se loni přihlásili na výzvu své unie.

Ta původně vznikla na pomoc studentce Vendy, která nutně potřebovala transplantaci kostní dřeně. Její příběh sice neskončil dobře, ale u nás i ve světě jsou další tisíce pacientů, kterým může pomoci třeba právě dárce přihlášený do 2. ročníku liberecké výzvy, zdůrazňuje předseda zdejší Studentské unie Radek Němeček:

„Cílem této kampaně není jenom nalézt dárce u nás na univerzitě, ale ve spolupráci s dalšími studentskými uniemi to dostat i na jiné univerzity. V současné době máme přislíbenou pomoc ze Stavovské unie studentů Ostrava. Jednáme dále s Českým vysokým učením technickým a Masarykovou univerzitou v Brně."

Mladí dárci jsou obzvláště důležití

„Zdroj dárců právě z řad mladé generace je velmi důležitý už jenom proto, že v dalších pěti letech registr vyřadí ze své databáze přibližně šest tisíc dárců. A je to právě kvůli věku, takže potřebujeme nahradit stávající databázi právě mladou generací," připomíná Gabriela Hošková z Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze.

Oceňuje i to, že liberečtí studenti spojili celou kampaň i s podporou bezpříspěvkového dárcovství krve.

Podle ředitele liberecké nemocnice Luďka Nečesaného chce v posledních letech řada lidí dávat krev jen za peníze, lékařům se ale tento trend nelíbí.

Technická univerzita Liberec

„Nechceme a nebudeme dělat ve smyslu vyplácení částky takzvaně na prkno, na dřevo, ale tím, že nemáme dárce, tak následně musíme krevní deriváty kupovat sami v zahraničí, stojí nás to velké peníze." konstatuje Nečesaný.

Podle něj by mohla tato studentská kampaň přivést do trasnfuzní stanice další mladé dobrovolné dárce krve. Za to slibuje nemocnice podporu dalších univerzitních programů.

Zdravý muž či žena ve věku 18−35 let může vstoupit do Českého národního registru dárců dřeně a jednou třeba zachránit život těžce nemocnému tím, že daruje nepatrné množství svých zdravých krvetvorných buněk pro transplantaci.
Pramen: Český národní registr dárců dřeně

Vstupní odběry krve pro dárcovství kostní dřeně pro studenty i další zájemce se uskuteční 29. dubna od 8 do 13 hodin na Ústavu zdravotnických studií v Liberci. Letos vypomůže podle staniční sestry Valerie Fojtové i liberecká transfuzní stanice:

„Zájemci o vstup do registru dárců kostní dřeně mohou přijít i k nám na naše dárcovské centrum každý všední den od 13 do 15 hodin jsme k dispozici na transfuzním oddělení v Baarově ulici na 1. patře."

Každý, kdo se přihlásí do registru dárců krvetvorných buněk, může pomoci nejen těžce nemocnému člověku, ale přispěje i na charitu. Univerzita dá podle rektora Zdeňka Kůse za každou přihlášku 200 korun na zvláštní účet.

„Studenti budou mít možnost rozhodnout, který z ústavů pro postižené děti podpoří částkou za každého z nich."

Spustit audio