Liberečtí radní doplňují smlouvy na přestavbu lázní a dostavbu bazénu

21. červen 2011

Liberečtí radní schválili dodatky ke smlouvám na sporné zakázky. Jednalo se o dostavbu libereckého bazénu a přestavbu městských lázní na galerii. Tyto dodatky radní sepsali proto, aby zmenšili rizika, na která už před časem upozornil exprimátor Jan Korytář ze sdružení Změna pro Liberec.

Kvůli těmto zakázkám se původní liberecká radniční koalice rozhádala a Jan Korytář ztratil primátorské křeslo. Bývalý primátor se domnívá, že jsou smlouvy navržené před loňskými volbami ještě za exprimátora Jiřího Kittnera z ODS nevýhodné pro město.

Podle něj se stavby dají realizovat levněji a proto podal na základě právních posudků od renomovaných advokátů a taky Transparency International - organizace zaměřené na boj s korupcí podnět k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Ten zakázky narychlo prověřoval, žádná pochybení ale neodhalil. Přes toto úřední požehnání nová radniční koalice vypracovala dodatky, které mají zajistit městu lepší pozici ve smluvních vztazích.

Obsah dodatků město zveřejní až ve středu odpoledne, nicméně, jak řekl redaktorce Českého rozhlasu Sever Ivaně Bernáthové náměstek liberecké primátorky Jiří Šolc ze sdružení Liberec občanům, nejedná se v žádném případě o snížení ceny za stavby,ale garance kvality a záruční doby.

Město mimo jiné požaduje od vybraných firem záruku, že pokud Liberec nedostane slíbené evropské dotace kvůli sporům v původní koalici tak firmy město kvůli tomu nezažalují. Radní nechali dodatky od firem schválit předem a ty neměli s jejich podepsáním problém.

Stále tedy platí, že dostavbu bazénu provede firma Syner za cenu 116 miliónů korun a pardubická společnost Chládek a Tintěra přestaví historické lázně na galerii. Tedy pokud nebudou problémy s dotacemi.

Exprimátor Jan Korytář z hnutí Změna pro Liberec si stále stojí za tím, že město by vyhlášením nového výběrového řízení ušetřilo milióny korun a nevylučuje, že se obrátí na soud anebo až k Evropské komisi.

Pokud by se ale vyhlásilo nové výběrové řízení, projekt by se natolik zpozdil, že by nebylo vůbec jisté, zda město definitivně o evropské dotace nepřijde. Ve středu přijde Jan Korytář na tiskovou konferencí své stínové rady, která bude hned po oficiální tiskové konferenci skutečné rady města. Na ní se dozvíme o jeho dalším postupu víc.

Spustit audio