Liberečtí policisté zadrželi gang, který vyrobil 35 kilo pervitinu

31. srpen 2012

Liberečtí kriminalisté zadrželi organizovaný gang , který za dva roky vyrobil rekordních třicet pět kilogramů pervitinu. Je to jeden z nejrozsáhlejších případů v Česku.Prodejem drog mohla skupina pachatelů získat až třicet pět milionů korun.

„Šest pachatelů, kteří fungovali jako organizovaná skupina, působící ve více státech, konkrétně v České republice a v Polsku, s přesně rozlišenou hierarchií a povinnostmi.“ komentuje video ze zásahu policistů kriminalista Martin Müller.

Organizovanou skupinu měl vést pět a čtyřicetiletý muž, který měl dostatek finančních prostředků, aby nechal dovážet z Polska volně dostupné léky, ze kterých se v Česku pervitin vyráběl a pak distribuován ke koncovým odběratelům.

Podle kriminalisty Stanislava Briestenského skupina pervitin vyráběla nejméně dva roky. Pachatele měli s užíváním drogy vlastní zkušenost, stejně jako s trestnou činností. Dělali všechno možné, aby je policie nedopadla – měnili místa, kde se droga vyráběla, mluvili ve zkratkách, minimalizovali komunikaci mobilními telefony, střídali vozidla a měnili čas zavážení pervitinu k prodeji.

Po roční práci policejní klec spadla. Postupně členy skupiny pozatýkali a při domovních prohlídkách zajistili přes sto tisíc korun v hotovosti, sto čtyřicet gramů pervitinu, varnu a dvě auta a motorku, které sloužily k distribuci drog. Skupině hrozí za výrobu a prodej pervitinu od deseti do osmnácti let vězení.

Spustit audio