Liberečtí hygienici stále přesně neznají zdroj současné epidemie žloutenky typu A. Onemocnělo na ní už přes 40 lidí

27. říjen 2015

Za necelé dva měsíce se v Jablonci nad Nisou a Liberci nakazilo žloutenkou typu A více než čtyřicet lidí. Jsou mezi nimi i děti z mateřských škol. V roce 2014 přitom za celý rok onemocněl pouze jediný člověk. Liberečtí epidemiologové navíc stále přesně nevědí, co je zdrojem nákazy. Proč?

Podle krajské epidemioložky Jany Prattingerové se zdroj nákazy těžko zjišťuje, protože žloutenka typu A má poměrně dlouhou inkubační dobu (15-50 dní) a přesné kontakty nemocných s jinými lidmi, s kontaminovanými potravinami, nebo s vodou, se po této době těžko určují. Nicméně podezření epidemiologové mají.

Většina nemocných je z Jablonce, a šest nakažených z Liberce v dotaznících uvedlo, že v Jablonci pracují nebo tam nakupují - třeba na trzích.

Zatím hypoteticky si lékaři myslí, že se mohli nemocní nakazit třeba z nějakého produktu, prodávaného v Jablonci nad Nisou na trzích. Ovoce nebo zelenina mohly být třeba hnojené fekáliemi nebo byla znečištěná voda.

Jana Prattingerová uvedla, že koncem tohoto týdne nebo začátkem toho příštího by měly přijít výsledky odebraných vzorků z jedné německé laboratoře, která jim už i dříve pomohla najít epidemiologické souvislosti. Stále navíc pokračuje upřesňování informací pomocí dotazníků, které nemocní vyplňují.

Infekci si třeba mohli i někteří lidé přivézt z ciziny, řada z nich byla podle prvních zjištění na dovolené ve Středomoří. Dobrou zprávou zatím je, že naposledy se žloutenka typu A objevila minulý pátek a od té doby nic. To by mohlo znamenat, že už zdroj nákazy, kontaminovaná potravina nebo voda, už v Jablonci není.

Mytí rukou (ilustrační foto)

Jaká omezení platí pro lidi, kteří byli s nemocnými žloutenkou v kontaktu?

Omezení platí třeba pro lidi, kteří pracují s potravinami, vaří v kuchyních podobně. Děti, které přišly do kontaktu s nemocnými, nemohou do bazénu. Lidé, kteří se chtějí před onemocněním ochránit, se mohou nechat dodatečně 7 až 14 dní po kontaktu s nemocným očkovat.

Obecně samozřejmě platí, že nejlepší prevencí je řádná hygiena, mytí rukou a komplexní očkování postupně ve dvou dávkách, která dává lidem 20letou ochranu a přispívají na něj zdravotní pojišťovny.

Spustit audio