Liberečtí fotbalisté budou v derby proti Jablonci usilovat o účast v pohárové Evropě

Už potřetí v sezóně se v ligové soutěži utkají fotbalisté Jablonce a Liberce. Závěrečný duel nadstavbové skupiny o titul začne v patnáct hodin. Důležitý je vzájemný zápas hlavně pro hostující tým, který stále ještě bojuje o pohárovou Evropu.

Před závěrečným utkáním skupiny o titul v první lize mají jablonečtí fotbalisté jistou čtvrtou příčku v tabulce. Navíc získali jistotu, že si zahrají druhé předkolo Evropské ligy. Liberec naopak ještě o pohár musí bojovat. A stejně tak o pátou příčku. Slovan potřebuje získat o bod víc, než ostravský Baník hrající v Plzni. Pokud se tak stane, liberečtí ještě 1. června vyzvou v zápase o pohár Mladou Boleslav.

„Tak výzva je to obrovská, protože od vedení je tady cíl získat pohárovou Evropu. V neděli máme šanci se tomu ještě přiblížit,“ řekl liberecký brankář Filip Nguyen. Moc dobře zároveň vnímá důležitost derby. Oba předchozí vzájemné zápasy této sezóny skončily nerozhodně.

„Dvakrát nula nula, tak doufám, že už konečně vyhrajeme. Zápasy jsou hodně prestižní, protože je to derby, Jablonec je tady pár kilometrů od nás a hlavně je cítit i z fanoušků, jak moc jim na tom derby záleží. Jablonec obecně má dobrý tým, je vidět jak hráli třeba na Slávii, tam je hodně potrápili. Celkově jsou jejich zápasy hodně atraktivní, dávají hodně gólů, takže si musíme dávat pozor na celý tým,“ dodal liberecký gólman.

Poprvé atmosféru Podještědského derby na vlastní kůži zažije liberecký útočník Libor Kozák. V jarním zápase kvůli kartám chyběl. Angažmá ve Slovanu si ale pochvaluje.

„Nějakým způsobem jsem začal hrát znovu fotbal, pro mě úspěšné jaro a znovu se fotbalem bavím. Padly i nějaké góly. Dostali jsme se do té šestky a teď máme na dosah i tu Evropu,“ těší se na zápas Kozák.

Hráči FC Slovan Liberec (ilustrační fotografie)

V cestě ale bude stát jablonecký tým. V tabulce už se nemůže posunout. Jenže i domácí hráči mají velkou motivaci. „Samozřejmě, že ta motivace tam je vždycky na to derby, takže si myslím, že o motivaci tam nebude nouze. Věřím, že se doma s fanoušky rozloučíme vítězně,“ doufá jablonecký záložník Vojtěch Kubista.

„Teď se musíme dobře připravit na to, abychom zvládli to poslední utkání s Libercem. Ať je to, jak je to, je to naše severské derby. Jdeme do každého zápasu s tím, že ho chceme vyhrát,“ doplnil ho trenér jabloneckého týmu Petr Rada. Fotbalové derby mezi Jabloncem a Libercem začne v 15 hodin.

Policie vyhodnotila Podještědské derby jako rizikové. V okolí stadionu proto budou hlídat  pořádkoví policisté, psovodi i členové antikonfliktního týmu. Ti také dohlédnou na průvod fanoušků Slovanu z jabloneckého nádraží na stadion. Podle policie přijedou fanoušci Slovanu do Jablonce vlakem před čtrnáctou hodinou.

autoři: ppe , mib
Spustit audio