Liberecký soud se vrátil k případu údajné podvodné nabídky práce ve Venezuele, který se táhne už 12 let

15. září 2015

Už 12 let řeší soud v Liberci kauzu, kdy 56letý muž sliboval práci na ropných plošinách ve Venezuele a vybíral za to zálohy. Skutečnou práci ale nikomu nezajistil a peníze lidem nevrátil.

Původně se v kauze z údajné podvodné nabídky práce zpovídali dva lidé, jeden Liberečan a jeden německý občan. Případ řešil jiný trestní senát a soudní projednávání dlouho táhlo, protože v kause figuruje téměř 600 poškozených, které musel soud vyslechnout. Mezitím soudce odešel k jinému soudu.

Obžalovaný Liberečan byl navíc nějaký čas stíhán jako uprchlý. Když pak přišla v roce 2013 amnestie tehdejšího prezidenta Václava Klause, domnívali se oba obžalovaní, že se na ně kvůli délce procesu amnestie vztahuje.

Amnestie nakonec zastavila pouze stíhání cizince, druhý obžalovaný kvůli tomu, že byl na útěku, nakonec podle rozhodnutí Vrchního soudu čelí obžalobě i po 12 letech. Odmítl ale vypovídat, soud proto vyslýchá svědky.

U libereckého soudu dnes (15.9.) vypovídal Němec, kterého zprostila žaloby amnestie. Ten před soudem uvedl, že si ho najal jiný Němec, aby pomohl zprostředkovat nábor zaměstnanců. Od roku 2003 ho ale neviděl.

Podle spisu je tento německý podnikatel fiktivní postava. Mluví o něm sice současný i bývalý obžalovaný, ale podle bývalé personální pracovnice firmy, kde se konal nábor zájemců o lukrativní práci, žádný další Němec ve firmě nebyl a neviděla ho. Vybrané zálohy pracovnice podle své výpovědi odevzdávala obžalovanému.

Teď vypovídají poškození lidé, řada z nich se ale omluvila, některé se už vůbec nepodařilo kontaktovat. Přece jen jich bylo 600. Každý z nich přišel o 10.000 korun na zálohách. Jak někteří uvedli, dozvěděli se o práci, za kterou by brali měsíčně téměř 80.000 korun, z inzerátů. Nakonec nikdo do Venezuely neodletěl, o peníze přišli, celkem se hovoří o částce necelých šesti miliónů korun, které zmizely neznámo kam.

Obžalovanému, který od začátku tvrdil, že byl jen náborářem a všechny peníze odevzdal neznámému německému podnikateli, hrozí v případě uznání viny až 10 let vězení.

Spustit audio