Liberecký palác Koloseum je památka, odborníci možná zastaví jeho opravy

4. duben 2014

Problémy mají lidé, kteří se starají o zdravotně postižené v Mezinárodním centru Universium v Liberci. Když po letech shánění konečně mají peníze na zateplení paláce Koloseum, ve kterém sídlí, odborníci jim oznámili, že možná stavbu zarazí. Podle nich se jedná o kulturní památku.

V Koloseu postižení vaří v chráněné dílně jídla pro důchodce a pracovníky okolních firem, je tam taky počítačová dílna, kde pracuje i postižená Petra Strnadová: „Vyhledávám tady telefonní čísla, webovky nebo jednatele pro firmy."

Pro Petru je Universium životní jistotou. Ví moc dobře, jak její šéfové léta bojují s vysokými fakturami za teplo, protože budova nikdy nebyla zateplená. Začalo se ale blýskat na lepší časy - Universium získalo evropské i státní dotace na opravu budovy.

„Týká se to vlastně zateplení fasády, střechy, výměny oken a dveří. Projekt je zhruba za 10 milionů korun,“ připomíná Jana Šrýtrová z Universia.

V době, kdy dělníci pilně na stavbě pracují a spousta oprav je už hotová, přišel šok - památkáři jim oznámili, že Koloseum je kulturní památka a vnější zateplování a plastová okna nepřipadají vůbec v úvahu.

Ředitel Národního památkového ústavu v Liberci Miloš Krčmář připomíná, proč je stavba v seznamu památek:

„Má velmi zajímavý historický vývoj - od zájezdního hostince až po dnešní podobu, kterou získalo po přestavbě v polovině 70. let. Koloseum je spojeno se zajímavými jmény levicového dělnického hnutí jako je Karl Liebknecht, spisovatelé Marie Majerová, Stanislav Kostka Neumann nebo jeden z významných prvorepublikových politiků Bohuslav Šmeral."

Universium o památce nevědělo, radnice zrovna tak

O tom, že se jedná o kulturní památku, vedení Universia nevědělo, krčí rameny Jana Šrýtrová. Jako každý jiný stavebník šli žádat o stavební povolení na liberecký magistrát. „Stavební úřad schválil tyto práce, takže pro nás to bylo naprosto směrodatné povolení, že se můžeme do oprav pustit,“ vysvětluje.

Podle mluvčí magistrátu Zuzany Minstrové úředníci o tom, že by bylo Koloseum památkou, nevěděli: „Na začátku 90. let byla budova vyjmuta z katastru jako kulturní památka."

Podle Krčmáře ale není zápis v katastru rozhodující: „Primárním zdrojem je ústřední seznam kulturních památek, který je veřejně přístupný. Úředníci ať už státní památkové péče nebo stavebních úřadů o tom vědí."

Zastavení, nebo odstranění stavby?

Informaci o tom, jestli je Koloseum opravdu kulturní památka, chce teď magistrát potvrdit přímo od ministerstva kultury.

„Pokud ministerstvo kultury potvrdí, že jde skutečně o kulturní památku, zahájí oddělení památkové péče magistrátu správní řízení. Potom může následovat to, že požádají stavebníka o zastavení stavby, případně o její odstranění,“ zdůrazňuje Minstrová.

Universium ale staví dál, má platné stavební povolení a nechce přijít o dotace, o které tak dlouho usilovalo. Bojovat prý bude dál.

„Je potřeba dokončit stavbu v termínu, abychom dodrželi všechny náležitosti projektu Evropské unie. Vezměme taky v potaz, že v budově pracuje 30 handicapovaných zaměstnanců,“ dodává Jana Šrýtrová, která doufá, že stavbu nikdo nezastaví. Podle ní by za razítkem, které na stavební povolení dostali, měl být úředník, znalý všech zákonů.

Spustit audio