Liberecký krajský soud opět projednává kauzu, ve které je obžalovaný i hejtman Martin Půta (SLK)

5. duben 2022 14:36

Případ se týká údajného ovlivnění evropských dotací v souvislosti se dvěma projekty společnosti Geotermální energie pro občany, například libereckého kostela svaté Máří Magdalény. Podrobnosti připravila redaktorka Šárka Škapiková.

Čtěte také

Krajský soud v Liberci začal opět projednávat kauzu, ve které je obžalovaný i hejtman Libereckého kraje Martin Půta z SLK. Jednání 5. dubna 2022 bylo neveřejné, neúčastnili se ho dokonce ani obžalovaní nebo jejich obhájci, sešel se pouze soudní senát, aby se domluvil na dalším postupu, jak bude hlavní líčení vypadat a na kdy bude svolané. Nic z toho soud zatím zveřejňovat nechce.

Soudce Pavel Pachner informoval, že nejprve soud obešle obhajobu a obžalobu a až poté se informace dostanou na veřejnost. Kauzou se zabývá senát v čele s novým soudcem, protože ten, který měl věc na starost původně, odešel do důchodu.

Kauza je spojená s evropskými dotacemi; je v ní obžalováno celkem 12 lidí včetně hejtmana Martina Půty a čtyři firmy. Konkrétně jde o dva projekty liberecké společnosti Geotermální energie pro občany v Liberci z let 2012 až 2014 za téměř 100 milionů korun. Obecně prospěšná společnost na ně chtěla čerpat evropské dotace, vyplaceno ale nebylo nic.

Případ je spojený s rekonstrukcí kostela svaté Máří Magdalény za 65 milionů korun, kterou prováděla obžalovaná firma Metrostav. Podle obžaloby měl hejtman dostat od jejich pracovníků úplatek za to, že jako předseda Regionální rady ROP Severovýchod zajistí zachování rekonstrukce kostela v programu a změnu financování na průběžné, aby firma dostala evropské peníze už během stavby, a ne až po jejím dokončení.

Hejtman Půta vinu od začátku odmítá. Obžalovaným hrozí tresty od pěti do dvanácti let.

Obžalované už soud jednou viny zprostil. Proti osvobozujícímu rozhodnutí libereckého soudu z května roku 2020 se odvolal státní zástupce a pražský vrchní soud ho zrušil. V takovém případě se věc vrací na začátek, včetně dokazování nebo výslechu svědků. V tomto případě jde navíc o velmi složitou a rozsáhlou kauzu. Spis má zhruba 31 tisíc listů.

Spustit audio

Související