Liberecký kraj usiluje o zřízení speciálního státního fondu na odstranění menších ekologických zátěží

2. únor 2015

Nebezpečné chemikálie ohrožují zdraví lidí v Bohuňovsku na Semilsku. Státní podnik Chema, který je za ekologické škody odpovědný, ale už dávno neexistuje. Malá obec na vyčištění bývalého areálu peníze nemá. Liberecký kraj teď proto usiluje o zřízení státního fondu, ze kterého by se sanace těchto menších, ale přesto nebezpečných ekologických zátěží, platila.

„Na nádraží se stáčel perchlór a je to tam všude v těch studnách," stěžuje si Zdeněk Petr, který u bývalého areálu Chemy bydlí. Vodu ze studny jeho rodina používat nemůže, jedná se o nebezpečné látky.

Koncentrace perchlóru podle ředitelky České inspekce životního prostředí v Liberci Hany Kolářové mnohokrát překračují povolené limity: „Tyto látky mohou při dlouhodobé expozici negativně působit například na játra, plíce a ledviny. V žádném případě se nedoporučuje používání vody.“

Inspektoři situaci monitorují. A vědí, že kdyby byly peníze, tak se dá Bohuňovsko vyčistit. „Na místě lze aplikovat biologický substrát, například syrovátku, která pomáhá rozkládat škodlivé látky nebo existuje chemická oxidace a jiné technologie.“

Protože ale podnik, který místo znečistil, už neexistuje a nemůže sanaci uhradit, obec Bozkov, kam Bohuňovsko patří, peníze nemá, tak se začal starat Liberecký kraj.

Čtěte také

Náměstek hejtmana Josef Jadrný ze Změny pro Liberecký kraj teď vyjednává se Státním fondem životního prostředí speciální fond pro odstranění takových zátěží v regionech. Na Liberecku jsou jich na čtyři desítky, v celém Česku na 800.

„Myslím si, že už letos budou některé pilotní projekty přes tento fond spuštěny a podaří se nám některé zátěže zlikvidovat,“ doufá Jadrný.

Mohla by se tak podle něj taky definitivně odstranit zbylá část nelegálního německého odpadu na Bulovce.

 
Spustit audio