Liberecký kraj shání dlouhodobé pěstouny, lidi bude motivovat informačními letáky

23. únor 2016

V kampani Libereckého kraje zaměřené na získání dalších dlouhodobých pěstounů opuštěných dětí se zatím nepodařilo získat žádnou novou pěstounskou rodinu. Kraj chce proto hledání pěstounů zintenzivnit a připravuje informační letáky, které se mají objevit ve veřejné dopravě i v poštovních schránkách domácností.

Stát se pěstounem není složité, jak potvrzuje paní Kateřina z Jablonce nad Nisou: „Nebyly žádné psychologické testy, jen posudek od doktora a posudek z práce.“

Každému novému pěstounovi pomáhá doprovázející organizace. V případě Katky, která má v pěstounské péči čtyřletého Jirku, je to sdružení Dobrá rodina. „Jsou moc ochotní, pomůžou mi sepsat třeba i žádost k soudu, hodně mi pomáhají i výlety a příměstské tábory, které pro děti pořádají,“ chválí si Kateřina spolupráci se sdružením.

Podle Katky je důvodem nezájmu lidí o dlouhodobé pěstounství právě nízká finanční odměna 8 tisíc korun měsíčně. „Dají vám odměnu pěstouna, z toho vám strhnou daně, sociální a zdravotní, a tak vám nic nezbyde,“ říká Kateřina a dodává: „Nejvíc stojí za to vidět šťastné oči toho dítěte.“

Takzvaní profesionální pěstouni, kteří jsou ochotni vzít si kdykoliv a jakékoliv dítě do krátkodobé pěstounské péče, pobírají 20 tisíc korun měsíčně.

Spustit audio