Liberecký kraj rozhoduje o slučování středních škol

31. květen 2011

Zastupitelé Libereckého kraje 31. května hlasují o změnách středního školství v kraji. V tomto roce už podruhé. Poprvé náměstek Radek Cikl zastupitelům materiál o rušení a slučování středních škol předložil koncem března.

„Daleko lepší variantou je, aby Liberecký kraj buďto zachoval gymnázium tak jak je nebo přijal náš návrh, že si vezmeme gymnázium do zřizovací pravomoci.“ říká Ramzer.

Zastupitelé si však vyžádali sestavení nové pracovní skupiny, která materiály zkontroluje, případně přepracuje. Pokud Liberecký kraj co nejdříve nesníží počet středních škol, bude v letech 2011 až 2014 potřebovat na jejich udržení více než půl miliardy korun.

Rada Libereckého kraje by měla rozhodnout o gymnáziu ve Frýdlantě, to by se mělo sloučit se Střední odbornou školou hospodářskou a lesnickou. Dále o českolipské Střední odborné škole v Lužické ulici, která by se měla sloučit se Střední odbornou školou a učilištěm v ulici 28. října. Další škola, o které zastupitelé mají rozhodnout, je sklářská škola v Kamenickém Šenově.

Reforma školství počítá i s dalším omezováním víceletých gymnázií, se slučováním některých škol například v Jablonci nad Nisou, Harrachově nebo Mimoni a rušením oborů, které si navzájem konkurují. Změny by se měly dotknout více než dvou třetin středních škol v kraji.

Spustit audio