Liberecký kraj řeší financování parkovacího domu v nemocnici

13. červenec 2018

Jak zaplatit výstavbu parkovacího domu v Krajské nemocnici Liberec, řeší Liberecký kraj.

Největší zdravotnické zařízení v kraji trápí nedostatek prostoru k parkování a dům pro 250 aut by to měl vyřešit. V blízkosti nového pavilonu urgentní péče se má začít stavět v roce 2020. Kraj, který je majoritním vlastníkem nemocnice, chce na stavbu žádat dotace z Integrovaného plánu rozvoje území Liberec - Jablonec (IPRÚ). Řekl to liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Parkovací dům by měl stát přes ulici proti nemocnici. Projekt počítá i s prostorem, kam by mohl zajíždět autobus městské dopravy. U zdravotnického zařízení, které je v kopci na Husově třídě, zatím žádná zastávka MHD není. Náklady na výstavbu parkovacího domu odhadli projektanti na 100 milionů korun bez DPH. „Jeho výstavbu považuji za nezbytnou,“ řekl liberecký primátor Tibor Batthyány (býv. ANO).

Krajská nemocnice Liberec musí ale nejprve nechat zpracovat dopravně-inženýrskou analýzu, která má ověřit, zda je budoucí podoba parkovacího domu v souladu s podmínkami IPRÚ. Analýza má také objektivně posoudit potřebu parkování s návazností na městskou hromadnou dopravu a případný vznik pěší zóny v oblasti nemocnice. Hotová by měla být do konce září.

Liberecká nemocnice připravuje stavbu nového pavilonu urgentní péče už šest let. Na financování projektu, jehož náklady se odhadují na 1,75 miliardy korun, se budou podílet všichni akcionáři nemocnice. Liberecký kraj dá miliardu, město Liberec přes 212 milionů korun a Turnov bezmála 135 milionů. Dalších zhruba 400 milionů doplatí nemocnice. Nová budova má vyrůst na místě staré interny v dolní části areálu podél Kristiánovy ulice. Na druhé straně ulice by měl být parkovací dům. Specializovaný pavilon bude mít suterén a pět nadzemních pater.

 

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související