Liberecký kraj posiluje záchrannou službu, aby kompenzoval zrušenou internu frýdlantské nemocnice

17. březen 2016

Před frýdlantskou radnici dnes (17.3.) dopoledne úderem desáté hodiny přijely dvě zbrusu nové sanity. A lidé si je mohli prohlédnout. Moderně vybavená auta koupil Liberecký kraj, aby posílil výjezdové stanoviště záchranné služby. Už více než půl roku je totiž uzavřeno interní oddělení v nemocnici ve Frýdlantu - sanitky proto musí vozit vážně nemocné pacienty až do nemocnice v Liberci.

Novými vozy záchranné služby je možné dovézt pacienta z Frýdlantu do Liberce za 12-20 minut.

„Auta mají automatickou převodovku, takže nemusíme řadit. Navíc tu máme vysílačky, nové tablety, které fungují jako centrální hlášení s veškerou navigací a máme tu i autovysílačky, kterými se domlouváme s vrtulníkem nebo autodispečinkem,“ vypočítává přednosti nových sanitek jeden z řidičů Jan Dubský.

Důležitým vybavením nových vozů je kromě povinného vybavení také speciální lůžko, které umožňuje přístup k pacientovi ze všech stran.

Zbrusu nové sanitky záchranné služby si mohli prohlédnout lidé před frýdlantskou radnicí

„Také máme v každém regionu jednu sanitku pro bariatrické pacienty, které mají nosnost přes tři sta kilogramů,“ doplňuje ředitel krajské záchranky Vladimír Hodač.

„Kromě nových sanitek dostane Frýdlant také horské auto s pohonem 4krát 4 a zřejmě také jedno krizové auto, vybavené zařízením pro samovyprošťování a také navijáky,“ dodává krajský radní pro zdravotnictví ze Starostů Petr Tulpa.

Spustit audio