Liberecký kraj plánuje velkokapacitní očkovací centra. Kdy je otevře a kde budou?

12. leden 2021 14:07

V každém okrese nejméně jedno velké očkovací centrum. Takový je plán Libereckého kraje, který se připravuje na to, až budou moci lékaři začít očkovat i veřejnost.

Největší očkovací centrum v Libereckém kraji vznikne v multifunkční Home Credit Areně v Liberci. Zdravotníci tam mají být schopni denně očkovat až 1200 lidí. V Jablonci nad Nisou má být očkovací centrum na výstavišti, v České Lípě v kulturním centru Crystal a po jednom vakcinačním centru bude v jilemnické a semilské nemocnici.

Dohromady počítá kraj s devíti očkovacími týmy, které budou k dispozici dvanáct hodin denně. Z toho jeden tým by měl zvládnout až tisíc lidí za týden. Vše ale bude záležet na počtu vakcín. Dosud už zdravotníci využili všechny, které do regionu zatím dorazily.

Do konce března má kraj přislíbeno přes 49 tisíc dávek vakcíny, z toho téměř dvanáct tisíc by měl dostat v lednu. „Vakcín, které máme k dispozici, tak budeme do konce ledna používat pro ty nejvíc ohrožené zaměstnanecké skupiny v nemocnicích. A samozřejmě také pro praktické lékaře, ambulantní specialisty, pediatry. Prostě všechny, kteří musí ve zdravotním systému v těch dalších měsících fungovat bez jeho dalšího zatěžování,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj.

Jaká je očkovací strategie?

Tento týden také začalo očkování klientů a zaměstnanců sociálních zařízení. Od patnáctého ledna pak má být spuštěn centrální rezervační systém očkování pro věkovou hranici osmdesát plus, a od února pak pro všechny.

Do června by se měli podle harmonogramu očkovat kromě zdravotníků také starší hospitalizovaní lidé v nemocnicích, chronicky duševně nemocní, pedagogové, strážníci, hasiči a policisté, a také lidé od šedesáti pěti let výš. S očkováním by mohli pomoci také praktičtí lékaři.

autoři: Pavel Kudrna , Jana Pšeničková , reČRoL
Spustit audio

Související