Liberecký kraj: Obce chtějí zachovat poštovní služby, řešením je Pošta Partner

12. květen 2016

Česká pošta se tento týden dohodla se starosty měst a obcí, že je nutné zachovat poštovní služby i na malých vesnicích. A proto chce vylepšit podmínky pro obce a místní obchodníky, aby od ní poštovní služby převzali.

Starostové menších obcí se už mnoho let snaží udržet pošty v obcích tím, že České poště poskytují obecní prostory a ta za ně pak platí nižší nájem.

Například ve Vyskeři na Turnovsku platí pošta nájem tisíc korun měsíčně. Poštovní úředník pracuje dvě hodiny denně. Česká pošta podle nestranického starosty Jana Kozáka nedávno nabídla v rámci projektu Pošta Partner provozování úřadu místnímu obchodníkovi. Obec by neměla problém na poštu finančně přispívat, nechce ji ale provozovat. S provozováním by souhlasila v případě změny podmínek, které Česká pošta nabízí.

Vedení České pošty plánuje podmínky vylepšit do konce června. Tento týden se na tom s Českou poštou dohodli Svaz měst a obcí, Sdružení místních samospráv a Spolek pro obnovu venkova.

Dětřichov na Frýdlantsku: První obce v kraji, která se do projektu zapojila

V Libereckém kraji se jako první do projektu Pošta Partner zapojil Dětřichov na Frýdlantsku, kde poštovní služby provozuje už několik let místní obchodník. Obyvatelé Dětřichova i obec jsou s poštovními službami spokojení.

O zapojení do projektu Pošta Partner uvažují i v Martinicích v Krkonoších, spolupráci s Českou poštou nevylučují ani Vítkovice v Krkonoších. Některé obce, jako například Mařenice nebo Frýdštejn čekají, jaké podmínky jim pošta nabídne, a podle toho se rozhodnou.

Spustit audio