Liberecký kraj má vést nová koalice. Je v ní ČSSD, která byla až dosud v opozici

24. únor 2015

Po zbytek volebního období budou koalici ve vedení Libereckého kraje tvořit Starostové, ČSSD a většina zastupitelů ze Změny pro Liberecký kraj. Dohromady by měli mít 27 mandátů z 45. Jisté ale nejsou hlasy nejednotné Změny.

Sociální demokracie byla po volbách v opozici. Vedla Liberecký kraj v minulém volebním období a dosavadní koalice ji kritizovala - zejména za veřejné zakázky. Proč nastal obrat, vysvětlil hejtman Martin Půta z hnutí STAN. Koalice podle něj už jednala s jinou reprezentací ČSSD, než která v kraji vládla před více než dvěma lety.

Prioritou byla pro Starosty stabilita krajské vlády po tom, co z koalice odešli tři zastupitelé Změny. Šéfka krajského klubu ČSSD Lenka Kadlecová se taky nechce minulostí zabývat, důležitá je pro ni shoda na programu.

Podle dohody by měla Lenka Kadlecová rezort sociálních věcí řídit. Teď ho vede Petr Tulpa ze Starostů, který převezme funkci náměstka pro zdravotnictví.

Z této funkce loni krajští zastupitelé odvolali Zuzanu Kocumovou. To byl jeden z hlavních důvodů, proč z klubu Změny na kraji odešli tři zastupitelé v čele s Janem Korytářem. Podle Tulpy je to rezort velmi složitý. Velkým úkolem bude rozhodnutí, zda stavět novou krajskou nemocnici nebo tu starou modernizovat.

Z rady odchází Ivana Hujerová ze Změny. Na její místo radního pro hospodářský rozvoj nastoupí Vít Příkaský z ČSSD. Hujerová rezignovala sama.

Doplněnou krajskou vládu musí ještě odsouhlasit zastupitelstvo. Josef Jadrný, šéf klubu Změny, která se rozpadla na dvě části, si ještě není jistý počtem hlasů. Jistí svými hlasy jsou ale všichni Starostové a sociální demokraté.

Spustit audio