Liberecký kraj bude znovu žádat o peníze na obědy pro chudé děti

13. březen 2019

O dotace z programu Ministerstva práce a sociálních věcí na obědy pro děti ze sociálně slabých rodin bude znovu žádat Liberecký kraj. K dispozici je v něm v této výzvě 80 milionů korun.

Zájem o program roste, v tomto školním roce se do něj v Libereckém kraji zapojilo 62 škol, nejvíc jich je na Liberecku a Českolipsku. Kraj přispívá na obědy pro 1288 dětí, přijde to na zhruba 7,1 milionu korun. Informoval o tom náměstek hejtmana Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj).

Liberecký kraj má s programem dlouholeté zkušenosti, stál u jeho zrodu. Ohlasy jsou velmi dobré. „Většina ředitelů se shoduje, že se to projevilo sociálním začleněním dětí, zlepšením návyků nejen stravovacích, ale i sociálních. Že se děti líp včleňují do kolektivu, že nejsou tak odstrčené. A samozřejmě se to začíná projevovat i na zlepšení známek,“ doplnila Eva Martinková z krajského odboru školství, která má program na starosti. Díky obědům se podle ní zlepšuje i docházka dětí, které v poledne ze školy neutíkají, ale zapojují se i do odpoledního vyučování.

Na obědy dětem z chudých rodin připívá Liberecký kraj od roku 2016, zapojena je do něj zhruba pětina mateřských a základních škol v kraji. „Je to přesná adresná dávka, kterou nelze zneužít. Peníze nedostává ani rodič toho sociálně slabého dítěte, ani dítě samotné. Dostávají to školní družiny a školní jídelny, a ty to přesně vyúčtovávají,“ řekl Tulpa. Školy zapojené do projektu podle něj dostávají peníze na zajištění školního stravování, na nákup potravin a přípravu hotových jídel. Odmítá, že by byl program náročný na administrativu, jak si občas někteří ředitelé stěžují.

Obědy pro děti financuje ministerstvo práce a sociálních věcí z evropských dotací v operačním programu potravinové a materiální pomoci. Na období 2014 až 2020 z něj může Česko získat na pomoc lidem v nouzi zhruba 400 milionů korun. Cílem je zajistit dětem od tří do 15 let pravidelnou stravu ve školních jídelnách. Pomoc mohou dostat děti z mateřských a základních škol i víceletých gymnázií z rodin, které přes čtvrt roku pobírají dávky. Podle Martinkové je o program zájem i v Evropské unii. „Podobné programy už mají třeba na Kypru nebo v Chorvatsku, připravují ho například v sousedním Německu,“ dodala.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související