Petr Hartman: Školní obědy zdarma budou, i když nebudou

8. únor 2019
Školní obědy zdarma budou, i když nebudou

Vláda investuje desítky milionů korun a ušetří tím miliardy. Nejde o nějaký zázračný podnikatelský nápad premiéra Babiše.

Je to výsledek neochoty hnutí ANO a sociální demokracie uzavřít kompromis. Měl se týkat školních obědů zdarma.

Potřebujeme zlepšit celé školství, ne mít obědy zdarma pro všechny, upozorňuje poslankyně Pekarová Adamová

Děti si mohou jednou za měsíc i vybrat oběd na přání, který jim v kuchyni připraví

ČSSD dlouhodobě žádá, aby se bezplatně najedly děti ve školkách a na 1. stupni základní školy. Nově premiér Andrej Babiš (ANO) přišel s návrhem obědů zdarma pro poslední rok školky a celou školu základní. Potřebujeme státem dotované obědy pro děti?

Koaliční partneři se nedokázali shodnout na tom, zda se mají týkat všech dětí, nebo jen těch ze sociálně slabších rodin. Oba nápady měly vyjít státní pokladnu na miliardy korun ročně. Ty ušetří.

Přesto za obědy zdarma bude muset zaplatit. V příštím roce by to mělo být sto milionů korun. K čemu budou dobré, když obědy zdarma koaliční spor nepřežily? K tomu, aby mohly i nadále fungovat.

Zdánlivě nelogický protimluv má poměrně fádní vysvětlení. Už několik let totiž bezplatné obědy v omezeném rozsahu existují. Jen kolem nich dosud nepanoval takový rozruch. Ten vznikl až v momentu, kdy si předseda hnutí ANO uvědomil, že by na ně mohl nalákat další voliče, tentokrát některé rodiče.

Dobrá zpráva pro ty, co nemají na zaplacení

Petr Hartman: Na školních obědech zdarma chtějí vydělat politici

Školní obědy

Nic není zadarmo, ani školní obědy pro děti. Budou-li je skutečně dostávat, zaplatí to stát.

To si nechtěli nechat líbit sociální demokraté. Dotační program umožňující poskytnout obědy zdarma některým dětem se totiž rozběhl v době, kdy včele ministerstva školství byla Kateřina Valachová.

Spor o to, kdo bude moci veřejnosti prodat autorství zákona umožňujícího bezplatné stravování pro školáky, vyústil v nedohodu.

Pro děti, jejichž rodiče skutečně nemají peníze na zaplacení obědů, to může být spíše dobrá zpráva. Alespoň nebudou rukojmí v politických bojích. V momentu, až si vláda bude chtít naklonit jinou skupinu voličů, nebudou zklamány zrušením obědů zdarma.

Kateřina Valachová prosazuje školní obědy zdarma: Jde o to vyřešit sto tisíc hladovějících dětí

Školní jídelna

Vláda odmítla sociálnědemokratický návrh na plošné vyplácení obědů ve školních jídelnách. Poslankyně ČSSD v té souvislostí říká, že jednání ve sněmovně teprve začíná. „Nám jde hlavně o to, abychom našli řešení na dvě situace,“ říká ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Pochopitelně za všechno musí nakonec někdo zaplatit. Za obědy pro děti to nyní mohou udělat školy. Konkrétně v momentu, kdy získají peníze z evropských fondů určených na pomoc nejchudším lidem. Případně z dotačního programu ministerstva školství. V neposlední řadě jim přispívají také různí soukromí dárci.

Rozruch kolem obědů zdarma vyvolaný sporem mezi hnutím ANO a sociální demokracií tak alespoň připomenul ředitelům škol, že pokud chtějí řešit problémy s obědy pro děti ze sociálně slabších rodin, mají možnost.

Petr Hartman

Pomoc není sice snadno dosažitelná, tak jako v případě celoplošného zásahu vlády, ale lze se jí dobrat. Takovýto způsob zároveň snižuje pravděpodobnost toho, že zadarmo budou obědvat děti, kterým jejich stravování mohou rodiče bez problémů zaplatit.

autor: Petr Hartman
Spustit audio