Liberecký hejtman přijede do obce Uhelná

10. říjen 2019 09:56

Tématem bude opět plánované rozšíření dolu Turów, účastnit se budou i obyvatelé obce.

Hejtman Libereckého kraje Martin Půta ze Starostů pro Liberecký kraj se měl v obci Uhelná u česko-polských hranic setkat i s velvyslankyní Polska Barbarou Ćwiorovou, aby znovu projednali vliv rozšíření hnědouhelného dolu Turów na okolní obce. Jak oznámil mluvčí kraje Mgr. Filip Trdla, z důvodu jiných neodkladných pracovních povinností se polská velvyslankyně z jednání omluvila. Přítomen bude Josef Horinka, starosta Hrádku nad Nisou za sdružení Hrádek potřebuje změny!, protože právě okrajové části Hrádku jsou ohrožené úbytkem podzemní vody, který by podle kraje i starostů nastal po rozšíření dolu. Dorazit by měli i zástupci místních polských samospráv a vlastníka dolů - společnosti PGE; ta už dříve argumentovala tím, že všechny její kroky jsou v souladu s územním plánem města Bogatyně. Slovo by měli dostat i obyvatelé Uhelné.

Čtěte také


Podobné setkání se uskutečnilo v září v polské Bogatyni a české Chotyni. V Polsku přišli na setkání zaměstnanci dolu včetně horníků, kterým šlo o to, aby mohli pracovat, bydlet v nových domcích a mít na hypotéky. Lidé z českého, německého i polského pohraničí oproti tomu vyjádřili obavu z prachu, hluku a ztráty vody.


Polská společnost už možný dopad na podzemní vody připustila. Starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka proto požaduje odškodnění. 

autor: jch
Spustit audio