Liberecký exprimátor Jan Korytář odmítá nařčení z braní úplatků

3. duben 2012

Liberecký exprimátor Jan Korytář se snaží vyvrátit podezření, že bral úplatky od civilkáře. Mělo k tomu dojít koncem devadesátých let, kdy mohli mladí muži vykonávat náhradní vojenskou službu v neziskových organizacích.

Braní úplatků má dokazovat telefonní nahrávka. Její část jako první uveřejnila Česká televize. Údajně se dá vyložit i tak, že Viktor Krákora, který měl vykonávat takzvanou „civilku“ v Korytářově ekologické organizaci, platil jakési výpalné za to, že nemusí do zaměstnání chodit a může se věnovat jiné práci.

Jan Korytář vysvětluje, že to bylo úplně jinak: „Ten telefonát nezpochybňuji, v něm opravdu vysvětluji já. Ten telefonát znám od roku 2006 – ta věc je účelově ohnutá. Pan Krákora u nás byl na skutečné civilní službě. Nejprve pracoval v terénu a potom měl shánět sponzorské dary. Protože neměl dlouhodobě výsledky, tak výsledkem byl tento rozhovor. Přitlačil jsem ho asi ke zdi a řekl jsem že peníze zkrátka nějaké musí sehnat, protože jsme byli neziskovka, která fungovala na tom co si dokázala sehnat a zároveň jsme panu Krákorovi museli platit každý měsíc čtyři tisíce. Musím ale odmítnout, že bych za nějakou úplatu umožnil panu Krákorovi vyhnout se civilní službě.“

Jan Korytář si myslí, že se nahrávka objevila na veřejnosti s účelem ho poškodit před krajskými volbami,do kterých se s hnutím Změna pro Liberec chystá - proto se chce důrazně bránit: „Je tam ještě jeden papír z roku 2007, který jsem neznal, který jsem viděl až teď a vzhledem k tomu, že je to pro mě nová informace, tak já na základě tohoto papíru budu moct pana Krákoru žalovat. To je papír, který on udělal v roce 2007, tedy asi devět let po té, co jsme spolu měli ten rozhovor, a bylo to v době, kdy jsem se stal opozičním zastupitelem tady v Liberci za stranu Zelených. Sepsal takové prohlášení, z kterého vyplývá, že se měl vyhýbat civilní službě a tento papír s nahrávkou on pravděpodobně někomu prodal – což vím tedy jen zprostředkovaně.“

Viktora Krákoru se nám nepovedlo kontaktovat. Ke kauze se údajně už nechce vyjadřovat. Policie se zatím podle mluvčí Ludmily Knopové případem nezabývá. Lidé v Liberci nad tím jen kroutí hlavou a dost z nich se ptá, komu to může sloužit.

Spustit audio