Liberecký dopravní podnik oznámí, jak dopadl audit smlouvy se semilským BusLinem

7. březen 2013

Liberecký dopravní podnik oznámí, jak dopadla prověrka smlouvy se semilským dopravcem - společností BusLine. Radniční opozice tvrdí, že údajně nevýhodná smlouva připraví podnik o stamiliony korun.

Podle opozičního politického hnutí Změna pro Liberec údajně nevýhodná smlouva o provozování části městské dopravy v Liberci a Jablonci BusLinem připraví během 10 let liberecký dopravní podnik až o 370 miliónů korun. Hnutí už kvůli tomu podalo trestní oznámení.

Podle zastupitele Změny pro Liberec Josefa Šedlbauera platí liberecký dopravní podnik BusLinu v průměru necelých 46 Kč za kilometr, zatímco sám provozuje komerční linky k obchodním centrům v Liberci za 33 korun. Když se rozdíl v cenách vynásobí počtem projetých kilometrů za 10 let, škoda se vyšplhá na stamilióny korun.

Liberecký dopravní podnik přitom více než 200 milióny korun ročně dotuje město a tím pádem všichni Liberečané ze svých daní podle opozice přispívají k zisku soukromého dopravce BusLine.

Podle dopravního podniku je smlouva s BusLinem výhodná -Liberečané a Jablonečané mohou díky ní pohodlně cestovat v nízkopodlažních moderních autobusech, kterých nemá dopravní podnik dostatek. Ekonomickou prospěšnost smlouvy měl prokázat audit.

Spustit audio