Libereckou Mateřinku uzavřelo ruční stínové divadlo

20. červen 2011

Liberec má za sebou úspěšnou Mateřinku - 21.ročník mezinárodního festivalu profesionálních loutkových divadel. Na tři tisíce diváků viděly 30 divadelních představení a odcházeli - i se svými dětmi - nadšení.

Posledním představením bylo stínové divadlo z japonské Jokohamy a jejich ruční stínové divadlo Ruce a stíny, které svou originalitou zaznamenalo u diváků obrovský úspěch.

Japonský soubor Kakashi představil u nás málo vídanou ukázku špičkové ruční stínohry, ve které nic není nemožné. Neuvěřitelně pestrý, zábavný a přitom stínový svět zvířat a lidí ožil přímo před očima diváků, pouze za pomoci rukou čtveřice herců.

Diváci se dostali za polární kruh ,do Afriky i pod mořskou hladinu - stíny zvířat byly naprosto věrohodné. Byl to vlastně animovaný film na živo.

Diváci měli možnost za plátnem vidět zkoordinované taneční pohyby čtveřice herců, kteří museli myslet nejen na perfektní pohyby rukou, ale na celé tělo.

Příběhům stínového divadla Kakshi-za rozumějí lidé z celého světa. Redaktorka Českého rozhlasu Sever Ivana Bernáthová se prostřednictvím tlumočnice ptala japonských herců, jakou průpravu mají za sebou a jak své příběhy vymýšlejí.

Spustit audio