Liberecké ztráty a nálezy zahrnují stovky předmětů, včetně několika kuriozit. Nepatří vám?

6. srpen 2019 11:01

Mezi věcmi, které lidé v Liberci ztratili a možná nevědí, kde je hledat, se najdou kromě mobilních telefonů a klíčů také kuriozity jako umyvadlo, sněžná fréza nebo francouzské hole. Pracovníci tamního magistrátu tyto nálezy schraňují společně se stovkami dalších věcí a doufají, že si pro ně jejich majitelé přijdou.

Celá jedna velká místnost je na novém magistrátu v Liberci vyčleněna ztrátám a nálezům. Peněženky, deštníky nebo kufry tam přinášejí poctiví nálezci i zaměstnanci městské hromadné dopravy a Českých drah, společně s policií.

Ztráty a nálezy na libereckém magistrátu zahrnují i desítky jízdních kol, kočárky, ale také třeba sekačka.

Občany, kteří ve svých věcech zapomněli i nějaký osobní doklad nebo kontakt, se úředníci snaží sami vyhledat, což je v některých případech až detektivní práce. Ztracené věci bez označení pak čekají na magistrátu tři roky, dokud se o ně jejich majitelé nepřihlásí.

Do ztrát a nálezů lidé přináší stovky klíčů ročně. Nikdo si pro ně ale nechodí.

„Jedna z věcí, po kterých se lidi ptají méně, a byli bychom rádi, kdyby se o ně přihlásili, jsou třeba mobilní telefony. Protože když někdo ztratí mobilní telefon, tak si třeba řekne, že mu byl zcizen nebo že to určitě nikdo neodevzdal, ale zrovna těch mobilních telefonů tu máme řádově desítky,“ vysvětluje pracovnice libereckého magistrátu Veronika Hiršalová. 

Své ztracené věci se mohou lidé na libereckých ztrátách a nálezech pokusit najít. Musí ale přesně popsat, co vlastně hledají, a případně nějakým způsobem prokázat, že jim zařízení skutečně patří. Nevyzvednuté předměty magistrát nabídne po uplynutí tříleté lhůty ve veřejné dražbě. Ta letošní se uskuteční na podzim.

Od začátku roku v Liberci evidují už celkem 242 nalezených věcí. Jejich aktualizovaný seznam je k dispozici k nahlédnutí na oficiálních stránkách města.

autor: Lucie Fürstová
Spustit audio